Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn? Zeg meteen "nee"!

De FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) ontving de voorbije maanden een toenemend aantal consumentenklachten over frauduleuze onlinetradingplatformen, valse kredietaanbiedingen en frauduleuze aanbiedingen van vermogensbeheer en van alternatieve beleggingen. Dat blijkt uit een studie die ze recent publiceerde. Om dit fenomeen te bestrijden, lanceert de FSMA regelmatig campagnes op Facebook en Google tegen beleggingsfraude. De FSMA stelt je ook een tool ter beschikking waarmee je kan beoordelen of een beleggingsaanbieding al dan niet frauduleus is. Doe de test: “Ben ik het slachtoffer van oplichting?”.

Een jonge man typt op zijn computer

De verbeelding van oplichters kent geen grenzen als het erop aankomt je steeds aantrekkelijkere beleggingen zonder beperkingen aan te bieden. Hun aanbiedingen beloven buitensporige winst in zeer uiteenlopende domeinen die vaak gelinkt zijn aan de actualiteit. De oplichters stellen je bijvoorbeeld voor te beleggen in:

Achter die ongelooflijk mooie aanbiedingen schuilt vaak hetzelfde frauduleuze principe: de oplichters proberen je vertrouwen te winnen via een weldoordacht betoog, zelfverzekerde contactpersonen en een professioneel ogend onlineplatform waar je je beleggingen in real time kan volgen. Zodra je je inleg echter wil recupereren of je winst opvraagt, wordt alle communicatie verbroken en zijn de oplichters er met je geld vandoor. Zelfs personen met beleggingservaring worden nog beetgenomen! Extra waakzaamheid is dus zeker geboden als je niet in de val wil trappen.

Met deze campagne wil de FSMA je de juiste reflex aanleren: zeg meteen “nee” als je een beleggingsaanbieding krijgt die te mooi is om waar te zijn!

Laatste tips:

  • Als je niet in de val van de oplichters wil trappen, raadpleeg dan eerst de website van de FSMA om zo de meest voorkomende fraudemechanismen te leren herkennen (FSMA).
  • Als je de minste twijfel hebt over een aanbieding van financiële diensten, aarzel dan niet om de test “Ben ik het slachtoffer van oplichting?” te doen of om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten.