Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Hoe vind je een kot?

Door tijdig en gestructureerd op zoek te gaan naar een kot kan je het ideale plekje vinden om je studies aan te vatten.

Een eerste mogelijkheid: Klop aan bij de universiteit of hogeschool van je keuze. De meeste hebben een eigen huisvestingsdienst. Sommige werken ook rechtstreeks samen met particuliere eigenaars of andere partners, omdat hun eigen aanbod niet volstaat om zelf aan alle behoeften te voldoen.

Je kan ook zoeken op gespecialiseerde vastgoedsites waarop studentenkoten worden aangeboden. Zoekertjes vind je ook in kranten en reclamebladen. Sommige makelaars in grote universitaire steden hebben studentenkoten in de aanbieding.

Aan sommige winkels of particuliere woningen worden affiches opgehangen om duidelijk te maken dat er kamers worden verhuurd.

Je kan je ook laten leiden door mond-tot-mond reclame. Het gebeurt dat koten vrijkomen net vóór of na de tweede zittijd.

Een kamer in een studentenhuis?

Je kan overwegen om samen met broers en zussen of vrienden een huis te huren. Vaak kan je makkelijker met bekenden overweg dan met vreemden. Vanuit financieel oogpunt kan het ook een interessante formule zijn.

Toch hoeven medehuurders elkaar niet vooraf te kennen: op sommige gespecialiseerde websites stellen kandidaat-huurders hun profiel voor, net zoals ze dat op sociale media doen. Na een eerste ontmoeting, kan je dan beslissen om al dan niet te gaan samenwonen.