Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Het Wikifin Lab opent de deuren: een financieel educatief centrum, uniek in de wereld

Hoe en waarom wordt mijn consumptiegedrag beïnvloed? Ben ik bereid om risico's te nemen met mijn spaargeld? Wat zijn de gevolgen van mijn keuzes voor mijn omgeving en de maatschappij? Hoe hou ik mijn budget in evenwicht? Alle jongeren worden met dit soort geldvragen geconfronteerd als ze aan hun volwassen leven beginnen. Voor een beter begrip daarvan kunnen ze nu terecht in het Wikifin Lab, waar ze tal van nuttige sleutels aangereikt krijgen.

Op 8 september opende de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) de deuren van het Wikifin Lab in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin en meerdere ministers. Het Wikifin Lab is een interactief belevingscentrum voor financiële educatie, dat met zijn volledige digitale parcours uniek is in de wereld voor een toezichthouder als de FSMA.

Het Wikifin Lab opent de deuren: een financieel educatief centrum, uniek in de wereld

Experimenteren om geldzaken beter te leren begrijpen

In het Wikifin Lab kunnen leerlingen van het secundair onderwijs gratis terecht om te experimenteren met verschillende financiële situaties uit het dagelijkse leven. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze hun zakgeld of hun eerste loon moeten beheren.

De leerlingen worden er uitgedaagd om hun kritische geest aan te scherpen en financiële en consumptiekeuzes te maken die zowel individueel als maatschappelijk impact hebben. Ook gaan ze in gesprek over verschillende thema’s, zoals betaal ik beter contant of elektronisch? Doe ik mijn aankopen bij voorkeur in een winkel of via het internet? Het inzicht dat ze zo krijgen, zal hen helpen om geldzaken beter te begrijpen en om later bewuste financiële keuzes te maken.

Interactief en digitaal parcours

Bezoekers ontdekken in het Wikifin Lab een interactief parcours op een oppervlakte van ruim 1.000 m2. Aan de hand van digitale tools leggen ze een traject van zo’n drie uur af. Interactiviteit speelt hierin een belangrijke rol. Zo werken de leerlingen afwisselend individueel, in groepjes van vier en samen met de hele klas onder begeleiding van een animator.

Naast het interactieve parcours is er in het Wikifin Lab ook een ‘kennismuur’. Daar vinden de leerlingen uitleg over bepaalde financiële begrippen aan de hand van ludieke voorwerpen.

Als afronding van hun bezoek bekijken de leerlingen een film in het auditorium. Deze film heeft als kernboodschap ‘Stel alles in het werk om je eigen projecten en dromen te kunnen realiseren’ en wil de leerlingen zo versterken in hun latere keuzes rond geldzaken.

Aansluiting bij de eindtermen

Het Wikifin Lab is uitgewerkt samen met leerkrachten, pedagogen en wetenschappers (KU Leuven, UCLouvain, ULB en Universiteit Maastricht) gespecialiseerd in gedragseconomie en gaming.

Hierbij is het parcours grotendeels afgestemd op de eindtermen in het Nederlandstalig onderwijs.