Genieten van vakantie

De cursussen, praktijklessen, stages, blokperiodes, examens, tweede zit ... een studiejaar is een veeleisende en vermoeiende periode. Om te slagen moet je af en toe ook kunnen ontspannen. Als je de kans ziet, trakteer jezelf dan op een kleine break! Maar voor je je koffers pakt, regel je best een aantal zaken die je het leven tijdens je vakantie zullen vergemakkelijken.
 • Controleer allereerst of je bankkaart wel degelijk wordt aanvaard in het land waar je naartoe trekt. Zo niet, neem de nodige maatregelen om aan je geld te kunnen op je vakantiebestemming. 
 • Noteer het telefoonnummer van Card Stop (070/344.344) zodat je je bankkaart kan laten blokkeren mocht die zoek geraken of indien je vermoedt dat ermee gefraudeerd werd. 
 • Neem het adres en telefoonnummer van de Belgische ambassade of het dichtstbijzijnde consulaat mee. Stel dat je reisdocumenten gestolen worden, neem dan dadelijk contact op met de ambassade of het consulaat. 
 • Vraag voor je vertrekt ook je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan bij je ziekenfonds en controleer of je hospitalisatieverzekering en je aanvullende verzekeringen je voldoende beschermen mocht je ziek worden op je vakantiebestemming. Bega niet de vergissing om te denken dat gezondheidsproblemen alleen maar anderen overkomen. Door vooruitziend te zijn kan je jezelf heel wat praktische beslommeringen besparen. 
 • Heb je er overwogen om een annulatieverzekering af te sluiten toen je je reis boekte? Het zou zonde zijn om je zorgvuldig bijeengegaarde spaarcentjes in rook te zien opgaan door een of ander virus dat roet in het eten komt gooien. 
 • Eenmaal ter plaatse wil je er vast op uittrekken om het land te ontdekken. Als je overweegt om ginds een auto te huren kijk je de voorgestelde verzekering best goed na. Een gewaarschuwd vakantieganger is er twee waard.

De Wikifin-tips

 • Ga vóór je vertrekt na of je bankkaart wordt aanvaard in het land waar je naartoe reist.
 • Neem het telefoonnummer van Card Stop mee (070/344.344) en ook de gegevens van het Belgische consulaat ter plaatse.
 1. In principe niet. De meeste bankkaarten (Bancontact) die in België worden uitgegeven, beschikken over een Maestro-functie waarmee u uw aankopen in heel Europa kan betalen en ook geld kan afhalen.

  Sinds januari 2011 werkt de Maestro-functie buiten Europa echter niet meer. Reist u buiten die zone? In principe kan u de Maestro-functie op uw bankkaart vóór uw vertrek laten activeren. In de praktijk is dat om veiligheidsredenen niet zo eenvoudig.

  Niet alle handelaars aanvaarden een Maestro-kaart. Het kan een goed idee zijn om ook een kredietkaart  (Visa, Mastercard, American Express,…) op zak te hebben. Er wordt u vaak gevraagd om uw hotelrekening, vliegtuigtickets of een etentje in een restaurant met een kredietkaart te betalen.

  Let op: meestal is geld afhalen met een kredietkaart duurder dan met een bankkaart.

  Kosten

  Voor het gebruik van betaalkaarten hanteren niet alle banken dezelfde tarieven. Sommige rekenen kosten aan op geldafhalingen, andere niet. Sommige rekenen jaarlijks kosten aan voor het gebruik van een kredietkaart, andere niet.
  Vergelijk de verschillende aanbiedingen. Zo kan u tientallen euro’s besparen!

  Verzekeringen verbonden aan uw kredietkaart

  Aan sommige kredietkaarten van het type ‘Gold’ of ‘Platinum’ zijn verzekeringen verbonden die een aantal risico’s dekken: annulatieverzekering, diefstalverzekering,… Die kaarten zijn echter duur en niet altijd beschikbaar voor studenten.

  Meer informatie over betalingen in het buitenland.
  Meer informatie over bankkaarten.
  Meer informatie over kredietkaarten.
  Meer informatie over de verschillen tussen een bankkaart en een kredietkaart.

  De Wikifintips

  • Controleer vóór uw vertrek of uw kaarten in uw land van bestemming worden aanvaard.

   

 2. Er zijn heel wat websites waarop u een huurwagen kan reserveren. Die reservatie gebeurt meestal met behulp van een kredietkaart. Vergelijk de verschillende tarieven en de in die tarieven begrepen verzekeringen. Denkt u dat de aangeboden verzekering niet volstaat, sluit dan een bijkomende verzekering af.

  Samen met een vliegtuig- of treinticket kan u ook een huurwagen reserveren. Op sommige websites worden huurwagens aan voordeeltarieven aangeboden op het moment dat u online reserveert.

  Meer informatie over verzekeringen voor huurwagens.

 3. Uw ziekenfonds voorziet een tussenkomst in de landen van de Europese Unie, al zal het bedrag daarvan wellicht lager liggen dan wat u in België zou ontvangen. Vraag vóór uw vertrek uw Europese verzekeringskaart aan. Die zal haar nut bewijzen als u in het buitenland met gezondheidsproblemen af te rekenen krijgt. 

  Trouwens, als u een bijkomende hospitalisatieverzekering afsloot, zal die u vaak ook in het buitenland dekken; maar misschien zijn de  voorwaarden strikter. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of ziekenfonds naar de aangeboden dekkingen. 
  Daarnaast kan u overwegen een ‘bijstandsverzekering’ af te sluiten. Die dekt bijvoorbeeld uw eventuele kosten voor repatriëring. Een dergelijke dekking zit soms al vervat in het verzekeringspakket dat u via uw kredietkaart (van het type ‘Gold’, ‘Platinum’,…) wordt aangeboden. 

  Meer informatie over ziekenfondsen
  Meer informatie over de Europese verzekeringskaart
  Meer informatie over de hospitalisatieverzekering
  Meer informatie over reisverzekeringen
  Meer informatie over bijstandsverzekeringen

  De Wikifintip

  • Controleer vóór uw vertrek in welke gevallen uw ziekenfonds en uw hospitalisatieverzekering tussenkomen.
 4. Wanneer u vliegtuig- of treintickets reserveert, wordt u vaak voor enkele euro’s extra een annulatieverzekering aangeboden. De voorwaarden voor terugbetaling in geval van annulatie en de aangeboden dekkingen variëren van de ene verzekeringsmaatschappij tot de andere. Lees dus aandachtig uw contract door om in te schatten of u wel degelijk een annulatieverzekering nodig heeft.

  Voldoet de aangeboden verzekering niet aan uw behoeften, dan staat het u uiteraard vrij om zelf een andere annulatieverzekering af te sluiten.

  Meer informatie over annulatieverzekeringen.

 5. Zodra u de diefstal ontdekt, neemt u contact op met Card Stop op het nummer 00 32 70 344 344. Laat uw kaarten blokkeren! Werden uw kaarten niet geblokkeerd, dan blijft u veelal tot aan een vooraf bepaalde limiet verantwoordelijk voor alle uitgaven die met uw kaart werden betaald. Een eenvoudig telefoontje kan u dus heel wat onaangename verrassingen besparen!

  Ga daarna snel naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen. De agenten zullen u vertellen wat u moet doen indien ook uw identiteitspapieren werden gestolen. Meestal kan u bij het plaatselijke Belgisch Consulaat een duplicaat aanvragen.

  Meer informatie over wat te doen na diefstal van uw betaalkaarten.
   

  De Wikifintips

  • Noteer vóór uw vertrek het telefoonnummer van Card Stop.
  • Noteer vóór uw vertrek de gegevens van het Belgisch Consulaat.