Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

Aangepast op

75 klassen strijden om titel van financieel meest vaardige klas

Morgen nemen 75 Belgische klassen het tegen elkaar op in de geldquiz van Wikifin, het programma financiële educatie van de FSMA, en van Febelfin. Ze krijgen 30 financiële vragen voorgeschoteld uit het dagelijkse leven. De klas die het snelst de juiste antwoorden geeft, stoot op 7 mei door naar de Europese finale. Daar strijdt ze samen met 26 andere nationale winnaars om de titel van financieel meest vaardige klas van Europa.

Logo Geldweek 25-31 maart 2019

Wikifin (het programma financiële educatie van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) en Febelfin organiseren de geldquiz voor het tweede jaar op rij. En dit voor leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Hoewel het initiatief nog niet lang bestaat, wordt het wel sterk gesmaakt door leerkrachten en leerlingen.

De geldquiz trekt aan

Enkele van de succesingrediënten:

  • De quiz is geen individuele competitie. De leerlingen spelen met de hele klas. De bedoeling is om samen het juiste antwoord te geven.
  • Het spelelement trekt aan. De quiz wordt gespeeld via het Kahoot! platform. De klas doet interactief mee via pc of smartphone.
  • De leerlingen steken veel op over financiële zaken. In de weken voor de quiz krijgen ze heel wat pedagogisch materiaal van Wikifin om zich voor te bereiden. En dus ook financieel vaardiger te worden.
  • Voor de 10 beste klassen is een leuke prijs voorzien. De winnende klas krijgt een reischeque van 1000 euro. Podiumplaatsen 2 tot en met 10 worden beloond met filmtickets voor de hele klas.

De geldquiz maakt deel uit van de geldweek

Deze week is het de Geldweek: de jaarlijkse themaweek rond geldzaken van Wikifin. Dit jaar ligt de focus op de promotie van financiële educatie in het onderwijs. Het ideale moment dus om de geldquiz te spelen in de klas.

In 26 andere Europese landen gebeurt trouwens hetzelfde. Deze week worden er overal nationale finales georganiseerd waarbij één winnende klas per land wordt aangeduid. Die winnende klas mag op 7 mei twee leerlingen naar de Europese finale in Brussel sturen. Daar nemen ze het tegen elkaar op. Wie wint, mag naar huis met de titel van financieel meest vaardige klas van Europa.

Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA

De FSMA wil via Wikifin iedereen, en bij voorkeur zo vroeg mogelijk, de nodige handvatten aanreiken om te functioneren in de samenleving en een hogere financiële weerbaarheid te hebben. Wikifin heeft een gevarieerd educatief aanbod voor het lager en secundair onderwijs. Zo wil de FSMA leerkrachten optimaal ondersteunen wanneer de nieuwe eindtermen rond financiële educatie vanaf september 2019 in voege treden. Vanaf schooljaar 2019-2020 breidt de FSMA haar aanbod verder uit met het Wikifin Lab, een uitdagend en pedagogisch experimenteercentrum rond geldzaken.

Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin

"Financieel vaardig zijn betekent niet dat je een financiële techneut moet zijn. Het betekent wél dat je je uit de slag kan trekken in het dagelijkse leven. Dat je vertrouwd bent met termen als rente, een debetkaart of inflatie. Dat je kan sparen en dat je bijvoorbeeld weet dat lenen ook geld kost. Deze kennis bouw je best van jongs af op. De geldquiz van Wikifin en Febelfin is een ludieke manier om geldzaken bespreekbaar te maken in de klas. We zijn dan ook fier om deel uit te maken van dit mooie project."

De geldquiz is een initiatief van Wikifin, het programma financiële educatie van de FSMA, en van Febelfin. De Europese finale wordt in goede banen geleid door de Europese Bankenfederatie.

Meer informatie over de geldquiz van Wikifin en Febelfin kan bekomen worden via:

Perscontact

Jim Lannoo

Woordvoerder van de FSMA

T direct

+ 32 2 220 57 06

E-mail

Press@fsma.be