Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

moneyweek.png
Aangepast op

75.000 leerlingen nemen deel aan de zevende editie van de Week van het Geld

Komende maandag start de zevende editie van De Week van het Geld. Dat is een jaarlijkse themaweek georganiseerd door Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA. Het doel van deze week is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie. Tijdens deze week nemen in totaal meer dan 75.000 leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs deel aan verschillende activiteiten. Een overzicht.

Financiële experts geven live een online les over sparen en beleggen

Waarom is sparen nuttig? De beurs, wat is dat? Hoe start je met beleggen? Hoe laat je je niet bedotten wanneer je belegt? Meer dan 6.000 leerlingen uit het secundair onderwijs ontdekken het antwoord op deze vragen live tijdens een van de online lessen. Michaël Van Droogenbroeck (VRT) en Ewald Pironet (Knack) - de auteurs van de bestseller ‘Investeren in de eerste helft van je leven’ - leggen alles klaar en duidelijk uit voor de leerlingen het Nederlandstalig onderwijs. De leerlingen kunnen live hun vraag stellen via de chat. Mathias Vergels (Lowie uit Thuis) zorgt voor de humoristische noot. De les wordt uitgezonden vanuit het Wikifin Lab, het centrum voor financiële educatie van de FSMA.

budg€tpret en Just’in Budget: meer dan 50.000 leerlingen uit het lager onderwijs leren spelenderwijs een budget beheren

Met de gratis spellen budg€tPRET en Just’in Budget ondersteunt Wikifin leerkrachten van het derde tot zesde leerjaar uit het lager onderwijs om financiële educatie op een leuke en leerrijke manier aan bod te laten komen in de klas. Tijdens deze editie gaan meer dan 50.000 leerlingen aan de slag met deze spellen.

Leerlingen van het secundair onderwijs nemen het tegen elkaar op in de Wikifin Quiz

Meer dan 800 klassen uit het secundair onderwijs scherpen hun kennis over geldzaken aan via de Wikifin Quiz. In de quiz komen thema’s als budgetbeheer, sparen, betaalmiddelen en fraude aan bod en het niveau van de quiz is aangepast aan iedere graad.

Bezoek van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts aan het Wikifin Lab van de FSMA

Om het belang aan financiële educatie in het onderwijs te onderstrepen brengt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts op maandag 21 maart een bezoek aan het Wikifin Lab. “Geld maakt reeds vanaf erg jonge leeftijd deel uit van het leven”, zegt Weyts. “Ik wil onze jongeren snel vertrouwd maken met bankzaken, financiën, sparen,... Samen met Wikifin en het brede Vlaamse onderwijsveld hebben we de financiële competenties die onze jongeren nodig hebben in Vlaanderen in nieuwe eindtermen gegoten. Leerlingen ontwikkelen op die manier inzicht in onder andere consumptiegedrag, inkomensverwerving en financiële producten.”

Het Wikifin Lab is een uniek interactief centrum voor financiële educatie waar leerlingen experimenteren met verschillende financiële situaties uit het dagelijks leven. Sinds de opening in september 2020 is het Wikifin Lab volgeboekt en bezochten al meer dan 4.000 leerlingen het Wikifin Lab.

Onderzoek ‘Jongeren op de beurs’

Houdt de grotere interesse voor de beurs stand? Hoe beleggen jongeren op de beurs? Waarin investeren ze? Bij de start van De Week van het Geld stelt de FSMA op maandag 21 maart de resultaten voor van het onderzoek ‘Jongeren op de beurs’ tijdens een webinar. Inschrijven voor dit webinar kan via deze link.

Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA: "Met De Week van het Geld bereiken we elk jaar meer dan 75.000 jongeren die deelnemen aan de activiteiten van Wikifin. De live les, de spellen budg€tPRET en Just’in Budget en de Wikifin Quiz zijn uitstekende gelegenheden om leerlingen op een leuke manier te leren omgaan met geldzaken. In de huidige maatschappij is dat een onmisbare vaardigheid. We kunnen dan ook niet vroeg genoeg starten om jongeren hierop voor te bereiden. Via Wikifin en het Wikifin Lab blijft de FSMA sterk inzetten op financiële educatie."

Meer info over het Wikifin-programma voor financiële educatie? Bezoek de website.

Meer weten over het Wikifin Lab? Bekijk dit filmpje.