Rentes van gereglementeerde spaarrekeningen vergelijken is vanaf vandaag eenvoudiger dankzij de vernieuwde Vergelijkingstool spaarrekeningen op de website www.wikifin.be. Deze tool, ontwikkeld door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), bevat de gereglementeerde spaarrekeningen die in België worden aangeboden door banken die zijn toegetreden tot het protocol over de Vergelijkingstool spaarrekeningen.
De FSMA biedt deze vernieuwde Vergelijkingstool spaarrekeningen sinds vandaag aan via de website www.wikifin.be. Hierdoor kan je in enkele klikken spaarrekeningen eenvoudig vergelijken. Op basis van het startbedrag, de maandelijkse storting en de spaarperiode krijg je een lijst met spaarrekeningen, gerangschikt volgens de verworven intrest. Vervolgens kan je de lijst filteren en meer details per rekening bekijken. De tool bevat de gereglementeerde spaarrekeningen die in België worden aangeboden door banken die zijn toegetreden tot het protocol over de Vergelijkingstool spaarrekeningen.
Om de transparantie en eenvoud rond spaarrekeningen te vergroten, sloten de federale regering en de bankensector in 2023 een protocol, dat inging op 15 januari 2024. De nieuwigheden van dat protocol, onder andere de opdeling van spaarrekeningen in categorieën A, B en C, werden geïntegreerd in de Vergelijkingstool spaarrekeningen.
De vernieuwing van de Vergelijkingstool spaarrekeningen had onder meer betrekking op volgende punten:
- Meer info over de verworven intrest van de rekeningen door uitsplitsing van de basisrente en getrouwheidspremie.
- Aanduiding van de categorie A, B of C van de spaarrekening.
- Indicatie of er al dan niet roerende voorheffing verschuldigd is.
- Filters om rekeningen eenvoudiger te selecteren.
- Naamswijziging van Spaarsimulator naar Vergelijkingstool spaarrekeningen om de herkenbaarheid te vergroten.
- De vernieuwde tool is gebruiksvriendelijker.
Link naar de tool: https://www.wikifin.be/nl/sparen-en-beleggen/vergelijkingstool-spaarrekeningen
FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais: ‘De aanpassing van deze tool was nodig om in de gewijzigde marktomstandigheden meer transparantie te bieden voor de consument op het gebied van spaardeposito’s, het belangrijkste spaarproduct voor de Belgische bevolking. Tools om financiële producten op een betrouwbare en onafhankelijke manier met elkaar te vergelijken, vormen een van de hoekstenen van financiële educatie. Het is dan ook een heel nuttige en noodzakelijke update van het aanbod aan tools die de FSMA gratis ter beschikking stelt via www.wikifin.be, de website met jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoeken.’