Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Tweede editie van de Week van het Geld: een week boordevol activiteiten om geldzaken bespreekbaar te maken

Na het grote succes van de eerste editie, slaat Wikifin.be opnieuw de handen in elkaar met De Tijd/L’Echo en Radio 1/RTBF en andere partners voor de organisatie van De Week van het Geld. Dit jaar is ‘Sparen, of niet’ het centrale thema van de tweede editie van deze themaweek, die plaatsvindt van 27 maart tot 2 april.

Logo Wikifin

Het doel van De Week van het Geld is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan financiële educatie. De hele week vinden er diverse activiteiten plaats, gericht op het onderwijs en het brede publiek.

De OESO, de G20 en de Europese Commissie bevelen aan dat alle landen werk maken van financiële educatie. Wikifin.be, het programma financiële educatie van de FSMA, neemt in België hierin het voortouw en organiseert in dat kader De Week van het Geld met volgende activiteiten.

Maandag 27 maart: Start van De Week van het Geld:

 • Ring the bell bij Euronext 
 • Bekendmaking resultaten enquête "Sparen, of niet": het spaargedrag van 1000 Belgen geanalyseerd
 • Conferentie "(R)evoluties in de maatschappij: de rol voor financiële educatie"

Dinsdag 28 maart:  De infomarkt in Brussel (station Brussel-Zuid)

Donderdag 30 maart: De infomarkt in Antwerpen (station Antwerpen-Centraal)

Vrijdag 31 maart:  De infomarkt in Luik (Médiacité)

Doorlopend: Meer dan 50 000 kinderen uit de lagere scholen spelen budg€tPRET

Daarnaast organiseren tal van actoren lokale en nationale activiteiten. Op deweekvanhetgeld.be staat een uitgebreid overzicht van alle activiteiten, nieuwsberichten, verslagen van events, ... die tijdens De Week van het Geld (#dwvhg17) zullen plaatsvinden.

Er komen steeds nieuwe activiteiten bij. Aarzel niet de kalender te raadplegen.

De belangrijkste activiteiten gecoördineerd door Wikifin.be

Logo de week van het geld 27 maart tot 2 april 2017

Opening de week van het geld, onderzoek ‘sparen, of niet’ en conferentie ‘(r)evoluties in de maatschappij: de rol voor financiële educatie’

Net zoals vorig jaar zal De Week van het Geld geopend worden met een ‘ring the bell’-ceremonie in Euronext in de aanwezigheid van verschillende ministers.

Jean-Paul Servais, de voorzitter van de FSMA, stelt de resultaten van het onderzoek ‘Sparen, of niet’ voor. Dat Belgen verwoede spaarders zijn, is gekend. Maar wat heeft hun spaargedrag de laatste twaalf maanden beïnvloed? En waarvoor sparen Belgen precies? Via een online test zullen Belgen zichzelf ook kunnen vergelijken met leeftijdsgenoten inzake hun spaargedrag.

De belangrijkste stakeholders van financiële educatie in België debatteren tijdens de conferentie over de uitdagingen op het vlak van financiële educatie en haar rol in de maatschappij. Ook federaal minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters en federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt debatteren mee. Minister van Onderwijs van la Fédération Wallonie-Bruxelles Marie-Martine Schyns zal een rondetafelgesprek hebben met leerlingen uit het secundair onderwijs over financiële educatie in de klas.

Meer informatie over de conferentie.

De week van het geld in het onderwijs

In onze snel veranderende samenleving is het leren van goede gewoontes rond geld meer dan ooit van tel. Daarom organiseert Wikifin.be diverse initiatieven voor leerlingen van alle leeftijden.

Ruim 50.000 kinderen uit het lager onderwijs spelen budg€tPRET in de klas. Als kinderen van jongs af aan begrijpen dat ze een euro maar één keer kunnen uitgeven, dan kan hen dat later financiële zorgen besparen. Studies tonen aan dat een kind niet vroeg genoeg kan beginnen met het aanleren van goede gewoontes rond geld.

Met het gratis spel budg€tPRET en extra lesmateriaal ondersteunt Wikifin.be leerkrachten van het derde tot zesde leerjaar om tijdens de hele week financiële educatie op een leuke en leerrijke manier aan bod te laten komen in de klas. Net zoals vorig jaar zullen medewerkers van de FSMA, De Tijd/L’Echo en BudgetInZicht (BIZ) naar de klassen gaan om het spel te begeleiden.

Ook de Federal Truck rijdt naar diverse scholen in België met een reeks interactieve animaties. De leerlingen worden uitgedaagd verder na te denken over geldzaken.

Voor de leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs werd de Wikifin@School Challenge georganiseerd, een wedstrijd waarbij de leerlingen risico’s moeten inschatten, een budget opstellen of de juiste krediet- of spaarformule kiezen. Bij de start van De Week van het Geld worden de laureaten bekend gemaakt.

De derde graad van het secundair onderwijs wordt uitgenodigd op de infomarkten om mee te doen aan een interactief educatief parcours over geldzaken op maat van de leerlingen. De leerlingen zullen tijdens een digitaal traject op zoek gaan naar antwoorden op geld gerelateerde vragen bij alle partners van de infomarkt.

De infomarkt “Plant nu, pluk later”

Vragen over je pensioen, schuldbemiddeling, sociale bijdragen, digitalisering van je betalingen, verzekeringen, …? De experts van de partners van De Week van het Geld staan klaar om alle vragen van consumenten over geld te beantwoorden.

  Een aangepast parcours voor de leerlingen van de derde graad van het secundair wordt op deze infomarkten voorzien:

  • Op dinsdag 28 maart in Brussel, station Brussel-Zuid (7u30-18u).
  • Op donderdag 30 maart in Antwerpen, station Antwerpen-Centraal (7u30-18u).
  • Op vrijdag 31 maart in Luik, Médiacité (10u-19u).
  Logo's partners week van het geld: wikifin.be - economie - Federale Overheidsdienst Financiën - Nationale Bank - Assuralia - Febelfin - Student at work - biz - Federale Pensioendienst - Vlaams Centrum Schuldenlast - De Makelaar

  Meer info

  Meer informatie over De Week van het Geld: deweekvanhetgeld.be.