Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Hoe wordt je pensioensparen belast?

Op deze pagina

Algemene principes

Je geniet een belastingvermindering voor de gestorte bedragen. Maar aan het einde van de rit moet je een belasting betalen op je pensioensparen.  

Je pensioensparen is belast aan 8 % en deze belasting wordt ingehouden op je 60ste verjaardag. Ook als je je spaartegoed later ontvangt, bij je effectieve pensionering, houdt de staat de belasting in op je 60 jaar. Om die reden wordt dit een anticipatieve heffing genoemd. Het tarief van 8 % wordt toegepast op zowel het kapitaal als het rendement.

Een detail dat belangrijk kan zijn: afhankelijk van het product waarin je hebt besloten te beleggen voor je pensioensparen (pensioenfonds, verzekeringsproduct van tak 21 of tak 23), wordt het rendement anders berekend.

Heb je het contract afgesloten na je 55 jaar, dan wordt de anticipatieve heffing van 8 % ingehouden op de dag van de tiende verjaardag van het contract, en niet op je 60ste verjaardag.

Hierbij dient opgemerkt dat deze belastingvoet kan variëren volgens de omstandigheden eigen aan jouw situatie: Leg je vraag voor aan je verzekeraar of makelaar.

Als je het je kan veroorloven, is het fiscaal interessant om je pensioensparen voort te zetten na je 60ste verjaardag, tot de leeftijd van 65 jaar. Je geniet nog altijd een belastingvermindering voor de stortingen die je kan inhouden van je inkomsten, maar je moet niet meer de eindheffing van 8 % betalen. In die laatste jaren krijg je dus nog een mooi fiscaal voordeel. 

Voorheffingen van de anticipatieve heffing

Van 2015 tot en met 2019 heeft de regering beslist om voorheffingen uit te voeren op deze eindheffing: gedurende vijf jaar werd een voorheffing van 1 % uitgevoerd op het kapitaal (zoals dit was opgebouwd op 31 december 2014). Als je onder deze maatregel viel, worden deze ingehouden bedragen afgetrokken van de eindheffing van 8 %. 

Belasting afhankelijk van het product waarin je belegt 

Je kan sparen voor je pensioen via een pensioenfonds, een verzekeringsproduct van tak 21 of een verzekeringsproduct van tak 23. In deze drie gevallen accumuleer je een zeker kapitaal (de gestorte premies) en een zeker rendement.

Het kapitaal wordt voor de drie producten op dezelfde wijze belast, er zijn echter verschillen op het vlak van rendement, naar gelang van het gekozen product. Informeer je bij je bankadviseur of makelaar.