Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Waar aandelen kopen?

Op deze pagina

Aandelen kopen op de beurs?

De beurs is de plaats bij uitstek om aandelen te kopen en te verkopen. Het is een markt waar kopers en verkopers van aandelen elkaar vinden. Vroeger gebeurde dit in fysiek, nu gebeurt vrijwel alle handel elektronisch. Aandelen die via een beurs worden verhandeld noemen we beursgenoteerde aandelen. De prijs waartegen het aandeel gekocht of verkocht wordt, noemen we de beurskoers, of gewoon de koers.

Als particulier kan je niet rechtstreeks op een beurs kopen of verkopen. Je moet een koop- of verkooporder plaatsen bij een bank of een beursmakelaar.

Er zijn beurzen in vrijwel alle landen. Tot de bekendste beurzen behoren de New York Stock Exchange (NYSE), de Nasdaq, de London Stock Exchange (LSE). Dichter bij huis hebben we Euronext, dat de beurzen van zeven landen, waaronder België, groepeert.

Aandelen kopen buiten de beurs

Niet alle bedrijven bieden hun aandelen via een beurs aan. Het is perfect mogelijk dat je aandelen verwerft van een niet-beursgenoteerde onderneming. Dat kan gebeuren als het om een onderneming gaat van een familielid, een vriend of een relatie.

Hoewel de waarde van dergelijke aandelen ook evolueert, wordt er meestal niet dagelijks een koers van bepaald. Als je zo’n aandeel wil verkopen, moet je dus met een eventuele koper onderhandelen over de waarde ervan.

Wat betekent primaire en secundaire markt ?

Als je aandelen van een onderneming koopt op het ogenblik dat die nieuwe effecten uitgeeft, gaat je geld rechtstreeks naar die onderneming. We noemen dat de primaire markt.

Als een onderneming haar aandelen voor het eerst op de aandelenmarkt laat noteren, heet dat een beursintroductie, of in het Engels vakjargon een Initial Public Offering (IPO).

Bij een beursintroductie kunnen:

  • Grote aandeelhouders een deel van hun aandelen verkopen aan beleggers.
  • Een onderneming kan ook beslissen om extra aandelen uit te geven. In dat geval wordt wel bijkomend geld opgehaald en spreken we van een kapitaalverhoging.

In de praktijk bevatten beursintroducties meestal een combinatie van nieuwe en bestaande aandelen die tegelijkertijd worden aangeboden aan beleggers.

Maar je kan ook bestaande aandelen overkopen van een aandeelhouder. Dan betaal je niets aan de onderneming zelf, maar wel aan de verkoper van de aandelen. In dat geval handel je op de secundaire markt.

Informatieregels voor beursgenoteerde ondernemingen

  • Koersgevoelige informatie moet onmiddellijk openbaar worden gemaakt. Alle kopers en verkopers van een aandeel moeten op hetzelfde ogenblik over dezelfde informatie beschikken. Is dat niet het geval, dan is er sprake van misbruik van voorwetenschap. Dat betekent dat sommige aandeelhouders (de ingewijden) eerder beschikken over koersgevoelige informatie dan andere aandeelhouders en aandelen kopen of verkopen.
  • Personen die voorkennis hebben over een bepaalde onderneming, mogen geen aandelen van deze onderneming of van verwante ondernemingen meer kopen of verkopen. Ze mogen die informatie ook niet doorspelen aan andere personen zodat die ‘een goede zaak’ zouden kunnen doen. Wie zich hier toch aan bezondigt, kan daarvoor zwaar gestraft worden.
  • Grote aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven moeten bovendien aan het publiek melden wanneer ze belangrijke pakketten aandelen kopen of verkopen. Ook als een van de bedrijfsleiders een pakket aandelen van zijn onderneming koopt of verkoopt, is hij verplicht dat te melden.

Weetje

De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, controleert de Belgische financiële sector. De FSMA houdt toezicht op de financiële markten. Ze zorgt ervoor dat beursgenoteerde ondernemingen nauwkeurig en op een duidelijke transparante manier informatie verspreiden en dat correcte financiële informatie voor iedereen op hetzelfde moment beschikbaar is.

www.fsma.be