Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is het rendement van een beleggingsfonds?

Het rendement van een beleggingsfonds wordt bepaald door de evolutie van de financiële activa waarin het belegt. Andere factoren, zoals de kosten, kunnen eveneens inspelen op het rendement.

Weetje

Ook hier geldt: Hoe hoger het potentieel rendement, hoe hoger het risico.

Op deze pagina

Elk jaar een dividend of niet?

Er zijn fondsen die hun opbrengst jaarlijks uitkeren en er zijn er die dat niet doen:

  • Beleg je in een uitkerings- of distributiefonds, dan krijg je in het algemeen elk jaar een dividend. Dat dividend komt voort uit de opbrengsten die het fonds gerealiseerd heeft, verminderd met de kosten die het gemaakt heeft. Die opbrengsten kunnen onder andere dividenden van aandelen zijn, maar ook intresten van obligaties en meerwaarden.
  • Als je opteert voor kapitalisatiefondsen, krijg je geen dividend. De fondsen in kwestie voegen hun opbrengsten bij de pot om die mee te beleggen. De opbrengsten zitten dan verrekend in de waarde van het fonds.

Over het algemeen zijn kapitalisatiefondsen fiscaal interessanter dan uitkeringsfondsen. Op kapitalisatiefondsen moet vaak geen roerende voorheffing betaald worden, al kan dat bij obligatiefondsen wel soms het geval zijn. Bevraag je hierover steeds goed bij je bankier of financieel tussenpersoon.

Fondsen met kapitaalbescherming

Sommige fondsen die in België verkocht worden, bieden kapitaalbescherming. Dergelijke fondsen hebben altijd een eindvervaldag. Je krijgt op die dag minstens de waarde van je inleg op de startdag terug. Maar let op: deze bescherming is geen juridische garantie.

Als je voor de eindvervaldag uitstapt, geldt de bescherming trouwens niet. Bij een vervroegde uitstap kunnen de aandelen dus meer, maar ook minder waard zijn dan bij de lancering.

Zo'n kapitaalbescherming heeft een kost en kan ook een invloed hebben op je rendement.

Wikifin-tips

  • Kapitalisatiefondsen, die geen jaarlijks dividend uitkeren, zijn doorgaans fiscaal interessanter dan de fondsen die je wel de jaarlijkse opbrengst uitkeren.
  • Er zijn duizenden fondsen. Bij een belegging in een fonds is het essentieel goed te weten om welk type het gaat. Zorg dat je weet:
    • Waarin het fonds belegt
    • Of je jaarlijks een dividend krijgt
    • Of er kapitaalbescherming is
    • Wat de kosten zijn
    • Wat de risico’s zijn