Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is een overlijdensverzekering?

In een overlijdensverzekering bepaal je welk bedrag je partner of kinderen krijgen als je sterft. Het biedt je dus de mogelijk om je partner en je kinderen wat financiële bescherming te bieden voor het geval je vroeg zou sterven. Hoe hoger het bedrag dat je wil nalaten, hoe hoger de premie die je moet betalen.

Een dergelijke verzekering kan je ook afsluiten bij je tak 21-spaarverzekering. Is het verzekerde bedrag hoger dan 130 % van de premies die je hierin stortte, dan moet bij de uitbetaling van de spaarverzekering sowieso geen roerende voorheffing worden betaald, ook niet als het contract nog geen acht jaar loopt.

Een overlijdensdekking kan gecombineerd worden met een tak 23-contract en zowat iedere andere levensverzekering. 

Een zorgkundige en een heel oude dame glimlachen naar elkaar

Er zijn verschillende mogelijkheden om een bedrag na te laten. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Een vast overlijdenskapitaal. In ruil voor een extra premie garandeert de verzekeraar een vast kapitaal bij overlijden, dat wordt toegevoegd aan de waarde van uw belegging op dat moment. Je kan bijvoorbeeld een vast bijkomend kapitaal verzekeren van 20 000 euro. Dergelijke dekking hoeft niet per se voor de volledige looptijd van het contract. Je kan dat ook tijdelijk nemen, bijvoorbeeld enkel voor de jaren waarin je kinderen aan de universiteit studeren.
  • Een minimum overlijdenskapitaal ter waarde van 130 % van de reeds gestorte premies. Als je voor je sterfdag al 10 000 euro premies hebt gestort, dan betaalt de verzekeraar aan de begunstigden minimum 13 000 euro uit.