Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Ontwikkelingsfonds

Op deze pagina
Twee vrouwen werken op het veld

Wat is een ontwikkelingsfonds?

Wie duurzaam wil beleggen, kan onder meer aandelen kopen van een coöperatieve vennootschap die in de ontwikkelingslanden leningen verstrekt aan kleine ondernemers (microkredieten) of er tewerkstellingsprojecten financiert. 

Welk rendement kan ik verwachten van ontwikkelingsfonds?

Deze fondsen steunen dus niet alleen het duurzaam ondernemen, ze mikken ook op een correct rendement.

  • Een deel van hun winst kunnen ze dan als dividend uitbetalen aan hun aandeelhouders.
  • Daarnaast wordt de investering ook fiscaal ondersteund. Je geniet 5 % belastingvermindering op het bedrag dat je investeert in aandelen van een erkend ontwikkelingsfonds.

Je kan je belegging inbrengen in je belastingaangifte als je:

  • Per jaar minstens één (deel van een) aandeel van het fonds koopt.
  • De aandelen ten minste vijf jaar bijhoudt.

Net als bij giften, gaat het hier om een belastingvermindering: per 100 euro die je belegt in aandelen van een erkend ontwikkelingsfonds, betaal je 5 euro minder belastingen. Merk op dat je dit belastingvoordeel enkel geniet voor het jaar waarin je de aandelen hebt gekocht.

Welke belasting wordt op dividenden geheven?

Sinds 2018 geldt de algemene regel voor roerende voorheffing ook voor dividenden van coöperatieve vennootschappen. Dit betekent dat de roerende voorheffing van 30 % ingehouden wordt bij de uitbetaling van het dividend en je de ontvangen dividenden mag vermelden op je belastingaangifte om de roerende voorheffing die je erop betaald hebt terug te krijgen. Let wel, je kan per jaar maximum 800 euro aan roerende voorheffing recupereren op dividenden van allerlei vennootschappen, zoals beursgenoteerde vennootschappen of familiale vennootschappen.

Wat zijn de risico’s van ontwikkelingsfondsen?

Let wel: aandelen van een ontwikkelingsfonds kan je niet verkopen met winst. Je krijgt enkel je inleg terug.

Deze beleggingen zijn niet erg liquide. De terugbetaling is aan regels onderworpen. Zo kan je je inleg vaak enkel tijdens de eerste zes maanden van het jaar en/of na instemming van de bestuurders terugbetaald krijgen. Meer informatie hierover vind je onder meer in de prospectussen van de ontwikkelingsfondsen. Die zijn beschikbaar via deze website.

Bovendien gaat het nog steeds om een belegging in aandelen. Het is dus niet zeker dat je een dividend krijgt. Ook de waarde van het aandeel kan dalen, zelfs tot nul.

Weetje

Een investering in een ontwikkelingsfonds kan een fiscaal ondersteunde duurzame belegging zijn voor wie al een mooi gespreide portefeuille heeft.