Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png

Tips tegen fraude

Een man werkt op zijn computer

Tips om fraude en oplichting te voorkomen als je belegt

Het is je misschien al overkomen: een onbekende persoon mailt je, belt je of contacteert je via sociale media. Hij beweert dat je via zijn bedrijf aan zeer gunstige voorwaarden kan beleggen. Voordat je ingaat op zijn aanbod, overloop eerst het lijstje hieronder om te voorkomen dat je opgelicht wordt.

  • Weet met wie je zaken doet
    Ken je de persoon of onderneming die je een belegging aanbiedt niet, controleer dan of ze een vergunning hebben. Dat kan via de zoekfunctie op de websites www.fsma.be en www.nbb.be. Staat de aanbieder er niet op of heb je nog twijfels, neem dan contact op via dit formulier, zodat de FSMA dit kan nakijken. Zelfs als je denkt dat je de aanbieder kent, check dit dubbel. Veel oplichters misbruiken de naam van een gekende onderneming of van een bedrijf met een vergunning. Dit noemt men "cloned firms". Meer informatie.
     
  • Vraag informatie over wat men je aanbiedt
    Van een aanbieder van beleggingen kan je ten minste de volgende informatie verwachten:
    • Informatie over het product onder de vorm van een infofiche, informatiebrochure of prospectus
    • Informatie over de kosten en risico’s van een product
    • Informatie over de aanbieder zoals de naam, het land van herkomst, het vergunningsnummer bij de toezichthouder, de naam van de toezichthouder
       
  • Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon, e-mail of via sociale media
    Als je de aanbieder niet kent, hang dan direct op. Vaak zijn de verkopers erg vasthoudend. Ga niet in gesprek. Beantwoord e-mails van onbekenden niet, hoe aanlokkelijk die er ook uitzien.
  • Welk e-mailadres wordt gebruikt?
    Betrouwbare ondernemingen gebruiken zelden e-mailadressen die eindigen op hotmail.com, gmail.com of yahoo.com.
     
  • Beslis niet te snel!
    Oplichters proberen om je snel te doen beslissen. Goede beleggingskansen op lange termijn verdwijnen niet van vandaag op morgen. Ga niet over één nacht ijs, maar denk rustig na en neem geen overhaaste beslissingen. 
     
  • Weet wat de aanbieding inhoudt
    Beoordeel de informatie kritisch. Als ze te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Weet wat je koopt en waarvoor je geld wordt gebruikt. Als iemand je ingewikkelde beleggingen wil verkopen die je niet begrijpt, wees dan op je hoede.
     
  • Betaal geen voorschotten of onduidelijke kosten aan onbekenden
    Veel oplichters beloven mooie rendementen als je eerst een toetredingspremie of andere onduidelijke kosten voorschiet. Daarna verdwijnen ze met de noorderzon.
     
  • Wees extra op je hoede als de aanbieder zich in het buitenland bevindt of als hij vraagt geld te storten op een buitenlandse bankrekening
    Controleer deze ondernemingen met behulp van zoekrobots op het internet. Je kan contact opnemen met buitenlandse toezichthouders. Je vindt hun contactgegevens meestal op hun website. Wees ook zeer voorzichtig als je geld moet overmaken naar het buitenland, in cryptomunten of via money transfers.
     
  • Pas op als de persoon of de onderneming veel privé-gegevens zoals je rekeningnummer, kredietkaartgegevens of geboortedatum vraagt
    Als je deze gegevens al bij het eerste contact moet opgeven, doe je dit beter niet. Vraag altijd waarom hij je gegevens nodig heeft. Je kan de gegevens altijd later geven.