Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is beleggingsfraude?

Bij beleggingsfraude proberen oplichters mensen geld afhandig te maken door hen een belegging met een zeer aantrekkelijk rendement voor te stellen. Die belegging blijkt achteraf niet te bestaan of veel minder op te brengen dan verwacht. De praktijk komt voor in verschillende vormen en blijft steeds toenemen.

Het gaat bijvoorbeeld om boiler rooms, fraude met cryptomunten en frauduleuze tradingplatformen.

Voor je met beleggen begint, raden we je sterk aan om even onze Checklist beleggen door te nemen.

Op deze pagina

Hoe gaan oplichters te werk?

De tijd waarin je oplichters van mijlenver zag aankomen met doorzichtige, slecht opgestelde advertenties ligt ver achter ons. Tegenwoordig gaan ze heel professioneel te werk. Ze bouwen websites na – bijvoorbeeld tradingplatformen – die er echt uitzien, ze contacteren je via telefoon, sms of e-mail en ze adverteren via sociale media. Ze gebruiken valselijk de naam van bekende personen of van de overheid om je te overtuigen.

Oplichters richten zich vaak op mensen die net een geldsom ontvangen hebben. Ze spelen bijvoorbeeld handig in op een erfenis of op de uitkering van een groepsverzekering rond de pensioenleeftijd.

Wees dus extra voorzichtig als dat het geval is voor jou!

Verschillende soorten beleggingsfraude

Laat je niet beetnemen!

Een onbekende die je opbelt met een ongelooflijk aanbod? Voorzichtig! Een contact uit het buitenland en een buitenlands rekeningnummer? Voorzichtig! Een vraag naar persoonlijke gegevens, inclusief je bankrekeningnummer, kredietkaartnummer met cvc-code en andere codes? Voorzichtig! Je moet zeer snel beslissen want er is veel vraag naar of het is een unieke kans? Voorzichtig!

En als het te mooi is om waar te zijn, mag je er zeker van zijn dat het ook zo is! Voorzichtig, Voorzichtig, Voorzichtig!

Een voorstel dat te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook

Welke signalen wijzen op fraude?

  • Ongevraagde en vaak opdringerige telefoons (cold calling), e-mails, WhatsApp en sms’en of contacten via sociale media.
  • Azen naar je gegevens, bankrekeningnummers, paswoorden en codes.
  • Vragen om je bankkaart terug te sturen.
  • Een ongelooflijk voorstel met hoge rendementen.
  • Geld moeten storten op een bankrekening in een land dat geen band heeft met het land van de aanbieder of op een (anonieme) cryptorekening.
  • Onder druk gezet worden om snel te beslissen over een uniek aanbod.
  • Betalingen die je moet uitvoeren naar een buitenlandse rekening
  • Geen duidelijke informatie over het product dat aangeboden wordt.
  • Onprofessionele e-mailadressen zoals een gmail- of hotmail-extensie.

Hoe check je op beleggingsfraude?

Check je aanbieder!

De FSMA houdt in België, samen met de Nationale Bank, toezicht op de financiële sector. De FSMA streeft naar een financieel systeem waarin je kan vertrouwen op correcte financiële dienstverlening en op financiële producten die afgestemd zijn op je noden en wensen. Wat we onder meer doen om dat te bereiken is de publicatie van lijsten van ondernemingen die een vergunning hebben om financiële producten en diensten aan te bieden. Vind je de aanbieder die je heeft gecontacteerd niet terug op die lijst? Check dan of de naam terug te vinden is bij de waarschuwingen of op de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn.

Gebruik hiervoor de zoekfunctie op de website van de FSMA.

Let op: zelfs als je de aanbieder kent, check dit toch dubbel en controleer de contactgegevens (naam, adres, telefoon, internetadres en email-adres …) van de entiteit waarmee je contact hebt. Veel oplichters misbruiken immers de naam een gekende, bestaande onderneming of van een bedrijf met een vergunning. Dat noemen we “cloned firms”. 

Weetje

Je kan aan de FSMA vragen stellen over een mogelijk frauduleus beleggingsaanbod. Indien je twijfels hebt, volstaat het om het contactformulier in te vullen.

Wikifin-tip

Geef nooit je pincode, cvc-code of codes die aangemaakt zijn door je kaartlezer door.

Weetje

Als je slachtoffer bent geworden van beleggingsfraude is de kans groot dat oplichters je nog zullen contacteren. Let op voor recovery room fraude!