Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Beleggen via een trading app

Op deze pagina

Beleggen was nog nooit zo gemakkelijk. Eén klik en je kan beleggingsproducten (aandelenobligatiestrackers …) verhandelen via online platformen. Trading apps zijn erg populair onder meer wegens hun toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Er zijn echter ook aandachtspunten.

Wat is een trading app?

Een trading app is een mobiele applicatie op je smartphone of tablet waarmee je beleggingsproducten kan kopen en verkopen. Een trading app verschilt van een klassiek online platform:

 • Via je smartphone of tablet heb je altijd toegang tot je trading app. Hierdoor kan je waar en wanneer je wil beleggingsproducten kopen en verkopen.
 • Een trading app bevat doorgaans beperktere en minder overzichtelijke informatie over je beleggingsproducten en transacties dan een online platform via een website. 
 • Een app kan je via je smartphone of tablet permanent en overal (push)berichten versturen met informatie over koerswijzigingen, advies van experts, “hot investments” …
 • Trading apps kunnen spelmechanismen en marketingtechnieken bevatten om je aan te moedigen zoveel mogelijk transacties uit te voeren. Beleggen kan op die manier een spel lijken, maar dat is het niet! Zo kan je confetti over je scherm zien dwarrelen of krijg je uitdagingen voorgeschoteld zoals een scorebord met de resultaten van andere beleggers. Het geheel van die technieken wordt in marketing “gamification” genoemd.

Wie kan een trading app aanbieden?

Banken en beleggingsondernemingen met een vergunning kunnen hun diensten aanbieden via een trading app in België. Gebruik je een app van een buitenlandse onderneming, dan moet je weten dat betwistingen mogelijk door een rechtbank in het buitenland behandeld zullen worden. Hou er ook rekening mee dat buitenlandse ondernemingen niet steeds de Belgische taksen in rekening brengen. Je moet dan zelf aangifte doen bij de fiscus. 

Welke kosten?

Aan het verhandelen van beleggingsproducten zijn doorgaans kosten (transactiekosten, makelaarsloon, bewaarloon en beurstaks) verbonden. De aanbieder moet daar duidelijk over communiceren. Maar hij mag alle kosten samentellen zodat je enkel een totaalbedrag te zien krijgt. Wil je meer details, dan kan je die steeds zelf opvragen.

Via bepaalde trading apps kan je kosteloos beleggingsproducten verhandelen. Wees je er wel van bewust dat gratis niet bestaat. De aanbieders van trading apps halen hun inkomsten op een andere manier binnen. En zo betaal je indirect toch voor je verrichtingen.

Welke beleggingsproducten kan je kopen via een trading app?

De meeste trading apps bieden een selectie van aandelen en trackers aan. Via sommige apps kan je ook cryptomunten kopen. Die cryptomunten zijn geen financiële instrumenten. Daardoor zijn de Mifid-regels ter bescherming van de belegger niet van toepassing. 

 

Goed om weten als je via een trading app belegt:

 • Beleggen is geen spel. Zorg ervoor dat je je niet laat meeslepen door prestaties en aanbevelingen van andere beleggers, door de euforie, de sfeer van de applicatie, de pushberichten die je ontvangt…
 • Neem de tijd om te begrijpen waarin je wil beleggen. Pushberichten die je ontvangt via een app willen je doorgaans aanzetten om meer en sneller beleggingsproducten te kopen of te verkopen. Informeer je steeds en neem voldoende tijd om te beslissen. 
 • Beleggen doe je steeds op lange termijn. Wees dus voorzichtig om veel en snelle transacties uit te voeren, waartoe een app je kan aanzetten.
 • Pas op met berichten op internetfora. Een bericht op een forum is soms reclame, soms ronduit een poging tot manipulatie, maar nooit een persoonlijk en professioneel advies.
 • Beleggingsproducten kopen en verkopen kost geld, ook al lijkt het op het eerste zicht gratis. Vind je geen duidelijke informatie over de kosten, vraag die dan op. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf. 
 • Leen geen geld om te beleggen. Beleggen met geleend geld is gevaarlijk. Het geleende bedrag moet je met intrest terugbetalen, ook als je belegging minder waard wordt. Je blijft dan zitten met een schuld.
 • Wees aandachtig voor de taksen bij buitenlandse trading apps. Buitenlandse trading apps houden niet altijd automatisch taksen af bij een transactie. Je moet deze taksen dan zelf aangeven.