Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Hoe beheer je je beleggingsportefeuille?

Een vrouw zit aan tafel en maakt berekeningen

Veel beleggers verwachten van hun bankier of financieel adviseur begeleiding bij het beleggen. Er bestaan verschillende formules. Sommige van deze formules vereisen een geschreven overeenkomst tussen jou en de bank. Dat is het geval voor vermogensbeheer en advies met een periodieke geschiktheidsbeoordeling. Hoe actiever de bank of financieel adviseur tussenkomt in de begeleiding van je beleggingen, hoe strikter de regels zijn en hoe meer je er waarschijnlijk voor moet betalen. Er zijn drie gangbare formules: 

 1. Loutere uitvoering van orders

  Je geeft, bijvoorbeeld via het internet, aan je bankier of financieel adviseur de opdracht of het order om een beleggingsproduct zoals een obligatie of een aandeel voor je te kopen of te verkopen. Hij moet er dan voor zorgen dat dit op een professionele wijze wordt uitgevoerd. In sommige gevallen dient hij of zij vooraf wel te controleren of je voor dergelijke verrichting over voldoende kennis en ervaring beschikt, in het bijzonder voor de aankoop van complexe producten.
   

 2. Beleggingsadvies

  Je bankier of financieel adviseur beveelt je een belegging aan in functie van je persoonlijke situatie. Dan moet hij nagaan of die belegging voor jou geschikt is en met je beleggersprofiel overeenstemt. Maar je beslist uiteindelijk zelf of je al dan niet zijn advies volgt. Een advies kan eenmalig zijn of op periodieke basis.
   

 3. Discretionair beheer

  Je beslist om het beheer van je beleggingen volledig toe te vertrouwen aan je bankier of financieel adviseur. Dat kan in de praktijk enkel als je over een bepaald vermogen beschikt. Je bankier of financieel adviseur bepaalt dan zelf welke producten hij voor je koopt en verkoopt. Die aan- en verkopen moeten voor jou geschikt zijn en overeenstemmen met je beleggersprofiel.

  Je bankier of financieel adviseur moet je bovendien op periodieke basis met een verslag op de hoogte brengen van het resultaat van zijn beheer. Je hebt er belang bij dit aandachtig te lezen.

  Deze drie mogelijkheden hebben zeer verschillende gevolgen voor het beheer van je portefeuille. Het is dan ook belangrijk met je bankier of financieel adviseur duidelijk overeen te komen wat je van hem verwacht.

Wikifin-tip

Leg duidelijk uit aan je bankier wat je van hem verwacht wat het beheer van je portefeuille betreft.