Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is voorhuwelijkssparen?

Sinds januari 2024 is voorhuwelijkssparen niet meer mogelijk. Aan lopende contracten wordt echter niet geraakt, die doven dus langzaam uit. Met andere woorden: als je voor januari 2024 al aan voorhuwelijkssparen deed, kan je gewoon verder doen.

Sommige ziekenfondsen boden hun jonge klanten "voorhuwelijkssparen" aan. Het ging om een spaarplan waarin jaarlijks een beperkt bedrag gestort kon worden. Als de betrokkene trouwde, een verklaring van wettelijke samenwoning bij de gemeente indiende of dertig jaar werd, ontving hij of zij het gespaarde kapitaal en de intresten.

Feitelijk samenwonenden moesten sowieso de leeftijd van dertig jaar bereiken vóór ze aanspraak konden maken op het gespaarde bedrag.

Voorwaarden voor inschrijving:

  • Stortingen gebeurden één keer per jaar, tussen de veertiende en de zesentwintigste verjaardag van het kind.
  • Jaarlijks werd minimaal 18 euro en maximaal 48 euro gestort.

Wikifin-tip

  • Weet je niet zeker of je ouders voor jou aan voorhuwelijkssparen hebben gedaan? Vraag het hen even, of controleer even bij het ziekenfonds.