Fietsverzekering: nuttig of niet?

Een klassieke tweewieler, een elektrische fiets, een volledig uitgeruste bakfiets … Fietsen, ze zijn er in alle soorten en maten, en ze zijn niet meer weg te denken in onze huidige mobiliteit.

Al die fietsen kunnen verzekerd worden. Hieronder lees je wanneer een fietsverzekering interessant wordt voor jou. We overlopen de verschillende soorten fietsverzekering en gaan na wat die precies dekken.

Bijstandsverzekering

Je legt vele kilometers af met de fiets maar sleutelen aan je fiets is niet echt je ding? Dan kan een fietsbijstandsverzekering nuttig zijn. Voor ca. 40 euro per jaar wordt je geholpen als je pech hebt onderweg. Een lekke band? Je ketting ligt eraf? De pechverhelper kom je zo snel mogelijk uit de nood helpen zodat je weer verder kan. Lukt het niet om je fiets te herstellen, dan brengt hij jou en je fiets naar huis.

Omniumverzekering

Een omniumverzekering dekt de schade aan je fiets bij een ongeval, een valpartij, vandalisme …

Hoeveel je voor deze verzekering betaalt, hangt af van de waarde van je fiets en van wat er juist gedekt is. Meestal geldt: hoe ruimer de dekking, hoe duurder de verzekering. Let ook op de franchise: bij een goedkopere verzekering is de franchise bij diefstal of schade vaak hoger.

Een omnium verzekert je meestal ook tegen diefstal. Zij dekt dus het totale verlies van je fiets. Je krijgt een bedrag uitgekeerd waarmee je een vergelijkbare fiets kan kopen. Vaak is ook bijkomende schade als gevolg van diefstal gedekt, bijvoorbeeld een doorgeknipt fietsslot.

Lees aandachtig de voorwaarden van de fietsverzekering. Ga daarbij na wat er precies gedekt is en hoeveel de schadevergoeding bedraagt. Vergelijk de premie die je jaarlijks moet betalen met de waarde van je fiets. Loont het de moeite om een verzekering af te sluiten? Vaak is een verzekering enkel interessant voor duurdere fietsen (vanaf 1.000 euro). Sommige verzekeraars willen enkel nieuwe of bijna nieuwe fietsen verzekeren. Bovendien vermindert de vergoeding die je krijgt bij diefstal jaarlijks.

Denk erom dat zo’n verzekering nogal wat verplichtingen inhoudt die je moet naleven om de schadeloosstelling te krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld je fiets op slot doen met een goedgekeurd fietsslot met twee fietssleuteltjes. Als je fiets gestolen is, moet je die allebei kunnen voorleggen als bewijs dat je fiets inderdaad op slot was. Lees dus goed je contract na zodat je weet welke verplichtingen je moet naleven.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als fietser kan je ook zelf een ongeval veroorzaken. Dan moet jij de schade vergoeden.

De schade die je als fietser of voetganger veroorzaakt op de openbare weg, wordt gedekt door een verzekering die je waarschijnlijk al om andere redenen hebt afgesloten: de verzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) familiale. Dit is geen verplichte verzekering, maar wel een nuttige, ook al fiets je maar af en toe. De premie voor een verzekering BA familiale ligt tussen 80 en 100 euro per jaar.

Let op: heb je een elektrische fiets met mechanische aandrijving (die m.a.w. ook rijdt zonder dat je zelf moet trappen) en die minstens 25 km/uur rijdt, dan ben je verplicht een verzekering BA auto af te sluiten (burgerlijke aansprakelijkheid motorrijtuigen).

Meer informatie over de regels voor elektrische fietsen vind je op de website van de FOD Mobiliteit.

EEN LAATSTE TIP:

Vergeet niet dat je altijd goed zichtbaar moet zijn, vooral als het donker wordt: #ZieMeShinen