Fietsverzekering: nuttig of niet?

Een klassieke tweewieler, een elektrische fiets, een volledig uitgeruste bakfiets … je vindt fietsen in alle soorten en maten. Ze zijn niet meer weg te denken in onze huidige mobiliteit.

Maar wanneer is een fietsverzekering nu interessant voor jou? We overlopen de verschillende soorten verzekeringen en gaan na wat die precies dekken.

De belangrijkste: de familiale verzekering

Als je als fietser een ongeval veroorzaakt, moet jij de schade vergoeden.

De verzekering BA familiale (BA staat voor burgerlijke aansprakelijkheid) dekt de schade die jij zelf, als fietser of voetganger, veroorzaakt op de openbare weg. Het is geen verplichte verzekering, maar wel een heel nuttige, ook al fiets je maar af en toe.

Deze verzekering dekt de schade die onopzettelijk aan anderen wordt toegebracht door jou, een van je gezinsleden of zelfs je kat of hond! Let op, zij vergoedt uitsluitend materiële schade en lichamelijke letsels van anderen. De premie ligt tussen 80 en 100 euro per jaar. Dat is een redelijk bedrag om het risico te vermijden dat je astronomische bedragen moet ophoesten na een ongeval.

Let op: heb je een elektrische fiets met mechanische aandrijving (m.a.w. een fiets die ook rijdt zonder dat je zelf moet trappen) die minstens 25 km/uur rijdt, dan ben je verplicht een verzekering BA auto af te sluiten (burgerlijke aansprakelijkheid motorrijtuigen).

Meer informatie over de regels voor elektrische fietsen vind je op de website van de FOD Mobiliteit

De bijstandsverzekering

Je legt vele kilometers af met de fiets maar sleutelen aan je fiets is niet echt je ding? Dan kan een fietsbijstandsverzekering handig zijn. Voor ca. 40 euro per jaar wordt je geholpen als je pech hebt onderweg. Een lekke band? Je ketting ligt eraf? De pechverhelper kom je zo snel mogelijk uit de nood helpen zodat je weer verder kan. Lukt het niet om je fiets te herstellen, dan brengt hij jou en je fiets naar huis.

De omniumverzekering

Een omniumverzekering dekt de schade aan je eigen fiets bij een ongeval, een valpartij, vandalisme …

Hoeveel je voor deze verzekering betaalt, hangt af van de waarde van je fiets en van wat er juist gedekt is. Meestal geldt: hoe ruimer de dekking, hoe duurder de verzekering. Let ook op de franchise: bij een goedkopere verzekering is de franchise bij diefstal of schade vaak hoger.

Een omnium verzekert je meestal ook tegen diefstal. Zij dekt het totale verlies van je fiets. Je krijgt een bedrag uitgekeerd waarmee je een vergelijkbare fiets kan kopen. Vaak is ook bijkomende schade als gevolg van diefstal gedekt, bijvoorbeeld een doorgeknipt fietsslot.

Lees aandachtig de voorwaarden van je omnium. Enkele Wikifin-tips:

  • Vergelijk de premie die je jaarlijks moet betalen met de waarde van je fiets. Loont het de moeite om een verzekering af te sluiten? Vaak is een verzekering enkel interessant voor duurdere fietsen (van meer dan 1.000 euro). Sommige verzekeraars willen enkel nieuwe of bijna nieuwe fietsen verzekeren.
  • Ga na wat er precies gedekt is en hoeveel de schadevergoeding bedraagt. Bedenk dat de vergoeding die je krijgt bij diefstal jaarlijks vermindert.
  • Zorg ervoor dat je de voorwaarden in het verzekeringscontract nauwgezet naleeft. Zo moet je bijvoorbeeld je fiets op slot doen met een goedgekeurd fietsslot met twee fietssleuteltjes. Als je fiets gestolen is, moet je die allebei kunnen voorleggen als bewijs dat je fiets inderdaad op slot was.

Een laatste tip

Vergeet niet dat je altijd goed zichtbaar moet zijn, vooral als het donker wordt: #ZieMeShinen