Waarom een levensverzekering afsluiten?

Met de term 'levensverzekering' worden zowel levensverzekeringen, overlijdensverzekeringen als gemengde verzekeringen bedoeld. De levensverzekeringen en de overlijdensverzekering vormen de twee zijden van dezelfde medaille. In veel gevallen worden beide producten gecombineerd in één contract. Dat is een 'gemengde verzekering'.

De redenen om een levensverzekering af te sluiten kunnen verschillend zijn.

Zorg voor jouw familie

Welke financiële gevolgen zijn er voor jouw partner en kinderen als je zou sterven? Als jouw inkomen er niet meer is om voor hen te zorgen? Krijgen ze de rekeningen nog betaald? Kunnen jouw kinderen nog studeren na het middelbaar onderwijs? Kunnen ze zonder jouw inkomen de woonlening blijven aflossen?

Om ervoor te zorgen dat jouw familie financieel niet in de koude blijft staan als je sterft, kan je o.a. een overlijdensverzekering afsluiten.

Zorg voor jouw oude dag

Iedereen in België kan na een lange carrière genieten van een wettelijk pensioen. In ruil voor jouw jarenlange bijdrage aan de maatschappij, krijg je een maandelijks pensioen van de overheid. Maar in vele gevallen zal dat pensioen heel wat lager liggen dan jouw laatste loon. Je bent echter een zeker levenscomfort gewoon en wenst daar niet op in te boeten als je met pensioen gaat?

Dan kan je best op tijd beginnen te sparen voor een aanvulling op jouw wettelijk pensioen. Dat kan o.a. via levensverzekeringsproducten.

Sparen voor een ander doel dan jouw pensioen

Je hebt bv. 3 jonge kinderen en wil ze later allemaal de kans geven om verder te studeren? Dat zal erg veel geld kosten. Je kan daar dus best ruim op tijd rekening mee houden en ervoor beginnen sparen. Je kan zelfs voorzien dat in het geval je vroeg zou sterven, er toch voldoende geld zal zijn om die studies te bekostigen. Dat kan o.a. door een levensverzekering af te sluiten. 

Zoals het woord zelf zegt is een levensverzekering een verzekering waarbij de verzekeraar belooft een som geld te betalen:

  • ofwel als de verzekerde persoon nog in leven is op een tevoren vastgelegde datum, bv. op zijn 65ste verjaardag (levensverzekering);
  • ofwel als die persoon sterft (overlijdensverzekering).

De Wikifin-tips

  • Levensverzekeringen dienen niet alleen als bescherming, maar ook als appeltje voor de dorst.
  • Bespreek uitvoerig met jouw verzekeraar welke levensverzekering best past bij het doel dat je voor ogen hebt.