De reisverzekering in een notendop

Binnenkort is het weer vakantie. Misschien bind je tijdens de krokusweek jouw skilatten aan. Of kies je voor een meer zonnige bestemming? Reizen is leuk, maar het vraagt voor velen een grote hap uit het budget. En wat als je wegens onvoorziene omstandigheden niet kan vertrekken? Of als je ter plaatse wordt geconfronteerd met een noodsituatie? Loopt er voor of tijdens jouw vakantie iets mis, dan kan reisverzekering nuttig blijken. En daarmee hoeft je je alvast minder financiële zorgen te maken. Een goede reden om te overwegen of zo’n verzekering voor jou geschikt is!

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering beschermt je en jouw gezin tegen bepaalde risico’s op vakantie. Je bent niet verplicht er een af te sluiten.

Het ziekenfonds zal tussenkomen als je medische verzorging nodig hebt in het buitenland en het dekt ook jouw repatriëring als die om gezondheidsredenen is. Vergeet niet de noodzakelijke documenten mee te nemen naar het buitenland.

Sommige medische kosten worden echter niet terugbetaald door jouw ziekenfonds, bijvoorbeeld als ze het gevolg zijn van het beoefenen van een gevaarlijke sport. Het verlies van jouw bagage of het repatriëren van jouw wagen dekt jouw ziekenfonds evenmin. De tussenkomst van het ziekenfonds is ook beperkt in bedrag. Een reisverzekering kan dus wel nuttig zijn….

Welke dekkingen biedt de reisverzekering?

Vooraleer je een reisverzekering afsluit, overweeg je best welke reële risico’s je tijdens jouw vakantie loopt. Je loopt niet overal evenveel risico’s: een avontuurlijke vakantie in Australië houdt wellicht meer risico’s in dan een all-in strandvakantie in Spanje.


De meest voorkomende bestanddelen van een reisverzekering zijn:

Bijstand aan personen: een tussenkomst in de kosten voor hospitalisatie en medische verzorging (na de tussenkomst van jouw ziekenfonds en jouw hospitalisatieverzekering), reddingsoperaties, kinderopvang, repatriëring, …

Reisannuleringsverzekering: vergoedt kosten als je jouw reis moet annuleren omwille van onvoorziene omstandigheden zoals ziekte, een verkeersongeval tijdens jouw vakantie, het overlijden van een nabij familielid, …

Bagageverzekering: komt tussen bij diefstal, verlies of beschadiging van jouw bagage. Ze betaalt ook de kosten terug als je enkele noodzakelijke spullen moet kopen na verlies van jouw bagage.

Rechtsbijstandverzekering: betreft juridisch advies en hulp, en ook tussenkomst in de eventuele gerechtskosten. Bv. discussie over de staat van het vakantiehuis dat je huurde, of omdat de ligging ervan anders is dan wat je zag in de advertentie, enz.

Optioneel kan je ook bijstand aan voertuigen laten opnemen in een reisverzekering. Dat omvat o.a. volgende dekkingen: pechverhelping, een vervangwagen, het slepen of ophalen van jouw auto, het opsturen van de noodzakelijke wisselstukken om jouw wagen te herstellen, … Let op indien je een wagen huurt: ga zeker na of de basisautoverzekering die wordt aangeboden voldoende garanties biedt.

De voor jou meest gepaste reisverzekering moet een antwoord geven op jouw behoeften en die van jouw gezin.

Hoe sluit ik best een reisverzekering af?

Wie een vakantie boekt via een reisbureau, krijgt vaak in optie een reisverzekering mee aangeboden. Als je voor deze verzekering wil kiezen, vraag eerst aan het reisbureau welke waarborgen worden geboden en welke uitsluitingen van toepassing zijn. Maar je hoeft een reisverzekering niet noodzakelijk te nemen bij jouw reisagent. Je kan ook zelf zoeken naar een passende reisverzekering, bij jouw bank, verzekeraar, online, …

Pas wel op voor jouw reisannuleringsverzekering: opdat de waarborg zou gelden, moet die verzekering vaak gelijktijdig met de reis zelf of binnen een bepaalde periode na het boeken van de reis gesloten worden. Aan sommige kredietkaarten zit eveneens een reisverzekering gekoppeld. Heb je dergelijke kredietkaart, kijk dan na welke risico’s gedekt zijn. Het is uiteraard niet nodig om de deze risico’s ook nog op te nemen in een eventuele reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering of reisverzekering voor iedere aparte reis?

Een jaarpolis biedt een reisverzekering voor een volledig jaar. Zulke polissen kunnen financieel voordeliger uitkomen wanneer je meer dan één keer per jaar op vakantie gaat. Bovendien valt een weekendje weg in eigen land ook onder zo’n polis. Vaak is de voorwaarde dat je minstens één overnachting geboekt hebt. Dan wordt ook een korte trip in België als ‘reis’ beschouwd.

Een ander voordeel van zo’n doorlopende reisverzekering is de beperkte administratieve rompslomp. Eens je zo’n doorlopende reisverzekering hebt afgesloten, kan je gerust zijn voor de rest van het jaar. Bv. voor een weekendtrip moet je dan niet meer denken aan een reisverzekering.

De wikifin-Tip

  • Sla de contactgegevens van jouw (reis)verzekeraar op in jouw gsm. Zo heb je die altijd dichtbij jou als ze nodig zijn.