Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat dekt een reisverzekering?

Op deze pagina

Welke exacte dekkingen biedt de reisverzekering?

Een reisverzekering kan verschillende waarborgen - of dekkingen - omvatten.

Vooraleer je een reisverzekering afsluit, overweeg je best welke risico’s je loopt. Een avontuurlijke trektocht door Australië kan je niet vergelijken met een strandvakantie in Spanje.

Afhankelijk van je bestemming en het type reis dat je boekt, kan je ook een contract op maat afsluiten.

Kies daarbij steeds de verzekering die is afgestemd op de situaties waarin je op je bestemming kan verzeilen. Neem de tijd om je daarover te informeren of om een professionele verzekeringsaanbieder te raadplegen.

Dekking

In het kort

Reisannuleringsverzekering

Komt tussen in je kosten voor het annuleren of het vervroegd afbreken van je reis bij ziekte, verkeersongeval tijdens je vakantie, overlijden van een nabij familielid …

Meer weten

Bijstand aan personen

Komt tussen in je kosten voor hospitalisatie en medische verzorging (na tussenkomst van het ziekenfonds en je hospitalisatieverzekering), reddingsoperaties, kinderopvang, repatriëring …

Meer weten

Bijstand aan voertuigen

Komt tussen in je kosten voor pechverhelping, vervangwagen, slepen of ophalen van je auto, opsturen van de noodzakelijke onderdelen om je wagen te herstellen … Let trouwens op als je een wagen huurt. Ga na of de basisautoverzekering die daarbij wordt aangeboden voldoende garanties biedt.

Meer weten

Bagageverzekering

Komt tussen na diefstal, verlies of beschadiging van je bagage. Betaalt ook de kosten terug als je in dat geval enkele noodzakelijke spullen moet kopen. 

Meer weten

Rechtsbijstandverzekering

Biedt juridisch advies en hulp. Komt ook tussen in de eventuele gerechtskosten. Bijvoorbeeld bij discussie over de staat van het huis dat je huurde of over de ligging die anders is dan wat je zag in de advertentie ... 

Meer weten

Verzekering studeren in het buitenland

Voor jongeren op studiereis en uitwisselingsprojecten. Het gaat dan om burgerlijke aansprakelijkheid, medische kosten, alsook de studiekosten als de jongere zijn opleiding om gezondheidsredenen moet stopzetten. 

Meer weten

Risicosporten

Zijn vaak uitgesloten in de contracten. Vraag dit na aan je verzekeraar.

Wikifin-tip

Kies steeds een reisverzekering die aangepast is aan de situaties waarin je verzeild kan raken.

Weetje

De reisverzekeringen die de meeste reisorganisatoren verkopen, bieden doorgaans alleen een dekking voor annulering. In dat geval hoef je, in geval van annulatie, de vliegtickets en/of de huur van je vakantieverblijf niet te betalen. Sluit je een reisverzekering af via je reisorganisator, overweeg dan of het nuttig is die aan te vullen met andere dekkingen.

Wat dekken je ziekenfonds en je kredietkaart?

Controleer vóór je een reisverzekering afsluit welke risico’s al worden gedekt door je andere verzekeringen zoals je autopolis, je ziekenfonds en de verzekering bij je kredietkaart. Een reisverzekering kan deel uitmaken van een pakket.

Doorgaans geeft ze je dan wel een beperktere en minder specifieke dekking dan een afzonderlijke reisverzekering:

Je ziekenfonds

 Je kredietkaart

  • Komt tussen als je medische verzorging nodig hebt en dekt je repatriëring om gezondheidsredenen.
  • Keert beperkte bedragen uit en dekt soms niet alle risico's. Zo zijn het verlies van bagage en de repatriëring van je auto waarschijnlijk niet gedekt.
  • Kan een reisverzekering omvatten. Wat die precies dekt, kan erg verschillen van kaart tot kaart. Vraag het aan je bank.
  • Dekt meestal minder schade en betaalt doorgaans lagere bedragen uit dan een reisverzekering die je zelf sluit.
  • Verzekert je vaak enkel als je je reis met een kredietkaart betaalt.

Ga zeker na of deze reisverzekering via je kredietkaart, een voldoende dekking biedt voor jou. Check welke schade verzekerd is en welke bedragen voorzien zijn.

Wikifin-tips

  • Vraag aan je bank of er een reisverzekering aan je kredietkaart gekoppeld is. Is dat het geval, informeer dan onder welke voorwaarden je er van kan genieten, tegen welke risico's je verzekerd bent en welke schadevergoedingen worden uitbetaald.
  • Ga zeker na of de verzekering door je ziekenfonds en via je kredietkaart aan je behoeften beantwoorden.

Weetje

Om van de reisverzekering die gekoppeld is aan je kredietkaart te genieten, moet je de reis met je kredietkaart betalen!

In welke landen ben je verzekerd?

De landen die je reisverzekering dekt, verschillen naargelang het contract en het type polis dat je afsluit. De meeste verzekeringen gelden in principe over de hele wereld, maar er zijn uitzonderingen. Check je contract voor je vertrek.

Surf vóór je een reis boekt even naar de webstek van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Daar vind je nuttige informatie over de verschillende bestemmingen.