Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Wanneer en hoe vraag je een bouwvergunning of stedenbouwkundige vergunning aan?

Op deze pagina

Waar kan je een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aanvragen? Hoewel iedereen het nog steeds over een "bouwvergunning" heeft, is de officiële benaming "stedenbouwkundige vergunning" of sinds kort "een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen". Je vraagt ze aan bij de gemeente waar je de woning wil bouwen, verbouwen of uitbouwen.

Informeer je bij de dienst Stedenbouw van je gemeente om te weten voor welke werken of ingrepen je een dergelijke omgevingsvergunning nodig hebt en voor welke niet.   

Wanneer is een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Een omgevingsvergunning is niet noodzakelijk voor kleine werken. Die is in elk geval nodig als je:

  • Aan de stabiliteit van je woning raakt, bijvoorbeeld door een draagmuur af te breken.
  • Het uitzicht van je woning verandert, bijvoorbeeld door een muur te slopen om die door een vensteropening te vervangen.
  • De bestemming van een gebouw verandert, bijvoorbeeld als je een loft wil inrichten in een oud industrieel gebouw of een handelszaak wil beginnen in een woning.
  • Het aantal kamers in je woning vergroot, bijvoorbeeld als je een bijgebouw herinricht. 

Als je een omgevingsvergunning nodig hebt voor de werken, ben je ook verplicht om een beroep te doen op een architect.

Een aanvraag indienen

Je kan zelf een omgevingsvergunning bij je gemeente aanvragen, maar als het gaat om nieuwbouw of om ingrijpende verbouwingswerken, moet je sowieso een architect inschakelen. Die stelt het aanvraagdossier samen. Je moet de vergunning krijgen voor je met de werken start.

Geldigheid van de vergunning

Een omgevingsvergunning is slechts twee jaar geldig. Dat betekent dat je binnen die periode effectief met de werken moet starten. In sommige omstandigheden zijn verlengingen mogelijk.

2

Een omgevingsvergunning is slechts twee jaar geldig.

Gewestelijke bevoegdheid

Hoewel je gemeente in de meeste gevallen de omgevingsvergunning aflevert, is ruimtelijke ordening een gewestelijke bevoegdheid. In ieder gewest geldt hieromtrent een eigen reglementering.

Meer info