10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
Wanneer je een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen of te (ver)bouwen, kan je, onder bepaalde voorwaarden en afhankelijk van je persoonlijke situatie, genieten van fiscale voordelen. De fiscale voordelen waarop je mogelijk recht hebt, zijn onder meer afhankelijk van de datum waarop je de hypothecaire lening afsluit en van het gewest waar je gedomicilieerd bent.
Om te bepalen welk fiscaal regime van toepassing is en aan welke voorwaarden moet worden voldaan, op welke bedragen je mogelijk recht hebt en welke specifieke situaties voor jou gelden, is het raadzaam om contact op te nemen met je bank of de instelling die je het krediet verleent.
Het belastingvoordeel wordt als volgt berekend:
Voor een hypothecaire lening die in 2015 werd afgesloten, hangt het belastingvoordeel af van het gewest waar je gedomicilieerd bent.
Sinds 1 januari 2015 is de woonbonus niet langer een belastingaftrek, maar een vermindering van het totale bedrag aan betaalde belastingen.
Het belastingvoordeel bestaat uit een belastingvermindering van 40 % op de volgende bedragen:
Het belastingvoordeel bestaat uit een belastingvermindering van 45 % op de volgende bedragen:
Het belastingvoordeel van de woonbonus voor een eigen en enige woning bestaat uit een belastingvermindering van 40 % op de volgende bedragen:
Voor leningen afgesloten tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019 is in het Vlaamse Gewest de geïntegreerde woonbonus van toepassing op je eigen woning.
Het bedrag van het belastingvoordeel in het kader van de geïntegreerde woonbonus is beperkt tot 1520 euro, voor een eigen woning. Als dit je enige woning is, wordt het bedrag verhoogd met 760 euro per jaar voor de eerste tien jaar van het krediet als de betreffende woning je enige woning blijft, en met 80 euro per jaar als je minstens drie kinderen ten laste hebt.
Op dit totaalbedrag (maximaal 1520 euro + 760 euro + 80 euro) zal een tarief van 40 % worden toegepast om de feitelijke belastingvermindering te berekenen ([1520 euro + 760 euro + 80 euro] x 40 % = 944 euro).
Sinds 1 januari 2020 is de woonbonus afgeschaft en zijn de registratierechten - meer bepaald het recht van verwerving - verlaagd. In 2025, als je een woning koopt in Vlaanderen, betaal je 2 % registratierechten als het je eigen en enige woning is.
Hier blijft de regeling woonbonus onverminderd gelden voor 2015 en 2016. Voor de leningen afgesloten vanaf 1 januari 2017 is de woonbonus echter afgeschaft.
Voor leningen afgesloten sinds 1 januari 2016 en tot 31 december 2024 is voor een woning gelegen in het Waalse Gewest de "Chèque Habitat" van toepassing.
Wat is de Chèque Habitat precies?
Sinds 1 januari 2025 is in Wallonië de Chèque Habitat afgeschaft en zijn de registratierechten verlaagd. Als je in 2025 een woning in Wallonië koopt, betaal je 3 % registratierechten als het je eigen en enige woning is.
Let op: Sinds 1 januari 2025 is er in geen enkel gewest nog een fiscaal voordeel verbonden aan een nieuwe hypothecaire lening aangegaan voor het verwerven van je eigen woning. Voor oude leningen blijven de belastingverminderingen wel bestaan en dat in de drie gewesten.