Wat is een hypothecair krediet?
Met een hypothecair krediet krijg je het geld dat je nodig hebt om je woondroom te realiseren. Sinds april 2017 kan je eveneens een hypothecaire lening aanvragen om een roerend goed aan te kopen. We spreken dan over een hypothecair krediet met roerende bestemming. Een hypothecair krediet wordt vaak terugbetaald over een periode van 10 tot 30 jaar. Informeer je grondig vóór je een hypothecair krediet afsluit. En besef dat het nooit gratis is. Bovenop het geleende kapitaal dat je moet terugbetalen, ben je ook intresten verschuldigd.
Specifiek aan een hypothecair krediet is de waarborg die je geeft als garantie voor de terugbetaling, namelijk de hypotheek. Je geeft hiermee aan de kredietgever het recht om beslag te leggen op je woning en die te verkopen, mocht je je afbetalingsverbintenissen niet meer nakomen. Hij kan dan met de opbrengst van de verkoop het nog uitstaande bedrag van de lening recupereren.
Bij wie kan je terecht?
Aankloppen bij je huidige bank is het eenvoudigst. Maar hypothecaire kredieten kan je ook krijgen bij hypothecaire kredietgevers en bemiddelaars in hypothecaire kredieten zoals makelaars, verbonden agenten en subagenten in hypothecair krediet. Op de lijst van door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) erkende;bemiddelaars in hypothecair krediet en kredietgevers kan je zien waar je terecht kan.
Een krediet afgestemd op je behoeften
Er bestaan verschillende types hypothecair krediet. Zo heb je altijd de keuze tussen een lening met een vaste of een variabele rentevoet. Je kan ook kiezen over welke periode je het krediet wil terugbetalen.
De wet bepaalt dat een variabele rentevoet enkel binnen bepaalde grenzen mag schommelen. Zo mag de kredietverstrekker niet elke maand een andere rentevoet hanteren.
Hetzelfde geldt voor de terugbetaling van het kapitaal. De kredietverstrekker kan geen willekeurige terugbetalingsvoorwaarden opleggen. Hij kan bijvoorbeeld geen terugbetaling eisen met als enige argument dat hij het geld op dat moment aan interessantere voorwaarden zou kunnen beleggen.
Weetje
Een hypotheek geeft je kredietverlener het recht om de woning te verkopen als je achter staat met je afbetalingen. Met de opbrengst ervan kan ze dan het uitstaande bedrag innen.
Wikifin-tips
- Geld lenen, kost ook geld. Neem de tijd om degelijk advies in te winnen.
- Ga met verschillende kredietverstrekkers (hypothecaire kredietgevers , tussenpersonen) praten vóór je een beslissing neemt. Ze geven niet allemaal dezelfde voorwaarden en je kan de concurrentie laten spelen.
- De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft een lijst met ingeschreven bemiddelaars in hypothecair krediet en vergunde kredietgevers. Je kan er zien waar je terecht kan.