Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoeveel kost een krediet: het JKP

De totale kostprijs van een krediet wordt uitgedrukt onder de vorm van een percentage en is te vergelijken met een intrest op jaarbasis: het jaarlijkse kostpercentage of JKP. Dat houdt niet alleen rekening met de intresten die je moet betalen, maar ook met andere kosten die te maken hebben met het krediet zoals dossierkosten. De kredietgever mag naast het JKP geen extra kosten aanrekenen.

Let op: Het JKP geeft niet altijd de reële prijs van je krediet weer want je weet niet altijd op voorhand wanneer je geld opneemt en wanneer je dat opgenomen bedrag terugbetaalt. Ook kosten die geen deel uitmaken van het krediet zoals extra kosten bij laattijdige terugbetaling of de vergoeding voor wederbelegging worden niet opgenomen in het JKP.

Naast het JKP moet de kredietgever ook de totale kosten meegeven voor je krediet. Dit is het verschil tussen het geleende bedrag en alles wat je aan het einde van de rit terugbetaald zal hebben.

Voorbeeld

Je leent 5000 euro op drie jaar. De kredietgever moet je niet alleen het JKP per jaar geven, maar ook het bedrag dat je in totaal, na drie jaar, zal terugbetaald hebben, bv. 5765 euro. Je moet als consument op het kredietcontract zelf de volgende zin schrijven: 'gelezen en goedgekeurd voor 5765 euro terug te betalen'. Zo word je er nog eens duidelijk op gewezen dat jouw lening 765 euro meer kost dan het bedrag dat je leent.

De wet voorziet maximale jaarlijkse kostenpercentages voor de verschillende soorten leningen.

Is een lening met JKP van 0 % ook echt gratis?

Als je een contract tekent voor een lening met een jaarlijks kostenpercentage van 0 % is daarin alles begrepen. Er zijn dus geen intresten te betalen, maar evenmin dossier- of andere kosten. Als het JKP 0 % is, is het krediet zelf dus werkelijk gratis. 

Er kunnen wel onrechtstreekse kosten zijn aan een gratis autolening bijvoorbeeld:

  • Zo is het mogelijk dat je moet kiezen tussen een korting op de aankoop van je nieuwe auto of een kosteloze autolening. In dat geval moet je nagaan of je niet beter de korting van de autoconstructeur neemt en elders een autolening afsluit. 
  • Het is ook mogelijk dat je om een autolening met een JKP van 0 % te krijgen eerst een omniumverzekering moet afsluiten. Ga in dat geval na of de verzekering die de autoconstructeur je aanbiedt niet duurder is dan een vergelijkbare omniumverzekering
  • Raadpleeg onze checklist ‘verantwoord lenen vooraleer je een autolening aangaat, zelfs al is die gratis.

Weetje

Het JKP laat je toe om de aanbiedingen van verschillende kredietverleners vlot met elkaar te vergelijken.