Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Je bent zelfstandige in bijberoep

Op deze pagina

Het statuut van zelfstandige in bijberoep

Het statuut van "zelfstandige in bijberoep", kortweg "bijberoeper", is voor velen een eerste opstap naar een volledig zelfstandige activiteit. Je dekt gedeeltelijk het risico van een eigen zaak door de zekerheid van een vaste job met een vast inkomen. Voor anderen is het een uit de hand gelopen hobby die winstgevend wordt. Er zijn vele redenen om een activiteit op te starten als bijberoeper.

Concreet houdt het statuut van bijberoeper in dat je ten minste nog halftijds in loondienst aan de slag bent in je hoofdberoep. Als ambtenaar, arbeider of bediende moet je minimum 50 % van een voltijdse job presteren. Leerkrachten met een vaste benoeming moeten minstens 60 % van een volledig uurrooster werken.

In principe mag je zoveel tijd spenderen aan je bijberoep als je wil. De inkomsten van je bijberoep zijn niet geplafonneerd. Als je er veel mee verdient, zal dat uiteraard een impact hebben op je belastingen en sociale bijdragen.

Je hoeft niet onmiddellijk zelfstandige in bijberoep te worden als je maar af en toe wat bijverdient. Wel moet je de inkomsten van je bijverdienste aangeven in je personenbelasting onder de rubriek "diverse inkomsten". Als je daarentegen regelmatig wat bijverdient, moet je wel zelfstandige in bijberoep worden.

Vergeet niet dat hier fiscale verplichtingen aan verbonden zijn.

Een zelfstandige tuinman maait het gras

De fiscale verplichtingen en de belasting van een zelfstandige in bijberoep

Vergeet niet je fiscale verplichtingen na te komen. Dat zijn dezelfde als voor zelfstandigen in hoofdberoep. We overlopen ze hieronder:

Sociale bijdragen

Als zelfstandige in bijberoep moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen en driemaandelijks een sociale bijdrage betalen.

Voor bijberoepers gelden dezelfde tarieven voor de sociale bijdragen als voor zelfstandigen in hoofdberoep. Wel ben je als bijberoeper geen minimumbijdrage verschuldigd. 

Als je start in bijberoep, betaal je een voorlopige sociale bijdrage van 95,60 euro. Dat is 20,5 % op een forfaitair belastbaar inkomen van 1865,45 euro.

Na een periode van drie jaar wordt die voorlopige bijdrage herberekend op basis van je werkelijke inkomsten in die voorbije drie jaar. Ligt dat inkomen tussen 1865,45 euro en 72 810,95 euro, dan bedraagt je definitieve sociale bijdrage 20,5% van je belastbaar inkomen. Ligt het tussen 72 810,95 euro en 107 300,30 euro, dan bedraagt je definitieve sociale bijdrage 14,16 % van je belastbaar inkomen. Bedraagt dat inkomen minder dan 1865,45 euro, dan ben je geen sociale bijdrage verschuldigd.

Voorafbetalingen

De fiscus spoort zelfstandigen aan om een deel van hun belastingen vooraf te betalen. Wie dat niet doet, riskeert een belastingvermeerdering. Denk er dus aan om tijdig je voorafbetalingen te doen.

Cumul van je inkomsten

Als bijberoeper cumuleer je inkomsten uit twee activiteiten, je hoofdberoep en je bijberoep.

Die beide inkomsten worden door de fiscus samengeteld. Hierdoor kom je in een hogere belastingschijf terecht waardoor je meer belastingen verschuldigd bent.

Merk op dat je je inkomsten als bijberoeper moet vermelden in deel 2 van je belastingaangifte. Zij worden belast in de hoogste belastingschijven (van 25 % tot 50 %).

Als je start als bijberoeper, moet je een aantal administratieve formaliteiten in orde brengen.

Daarvoor kan je terecht bij een Ondernemingsloket in je buurt.