Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.

Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Wat zijn de inkomsten van een zelfstandige in bijberoep?

Een jonge dame geeft yogales in het park

Ben je een werknemer, ambtenaar of leraar en wil je wat extra verdienen na de uren? Of droom je ervan om zelfstandige te worden, maar wil je een proefperiode voordat je begint? Dankzij het statuut van zelfstandige in bijberoep is dat mogelijk!

Als zelfstandige in bijberoep verricht je een zelfstandige activiteit naast een andere betaalde activiteit of het ontvangen van een vervangingsinkomen (via de springplankmaatregelen).

Een van de voordelen van dit statuut is dat je de sociale voordelen van je andere baan behoudt: jaarlijkse vakantie, pensioenopbouw, ziekte-uitkeringen, gezinstoelagen enz. De socialezekerheidsbijdragen die je als zelfstandige betaalt, zijn enkel solidariteitsbijdragen. Ze geven je geen extra rechten en staan in verhouding tot de inkomsten die je uit je zelfstandige activiteit ontvangt.

Als je winst niet hoger is dan een bepaald bedrag, kan je zelfs volledig worden vrijgesteld van de solidariteitsbijdragen voor de sociale zekerheid. 

Worden de inkomsten uit de activiteit als zelfstandige in bijberoep belast?

De inkomsten die je ontvangt uit je activiteit als zelfstandige in bijberoep worden beschouwd als beroepsinkomsten. Ze worden dus belast.

De inkomsten uit je twee activiteiten worden gecumuleerd. Wees dus waakzaam, want dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een verhoging van de belastingtarieven als bepaalde inkomensplafonds worden overschreden.