Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Wat zijn de inkomsten van een zelfstandige in bijberoep?

Een jonge dame geeft yogales in het park

Ben je een werknemer of ambtenaar en wil je wat extra verdienen na je uren? Of droom je ervan om zelfstandige te worden, maar wil je voor je begint even de proef op de som nemen?  Dankzij het statuut van zelfstandige in bijberoep is dat mogelijk!

Als zelfstandige in bijberoep verricht je een zelfstandige activiteit naast een andere betaalde activiteit of het ontvangen van een vervangingsinkomen (via de springplankmaatregelen).

Een van de voordelen van dit statuut is dat je de sociale voordelen van je andere baan behoudt: jaarlijkse vakantie, pensioenopbouw, ziekte-uitkeringen, gezinstoelagen enz. De bijdragen voor de sociale zekerheid die je als zelfstandige betaalt, zijn enkel solidariteitsbijdragen. Ze geven je geen extra rechten en staan in verhouding tot de inkomsten die je uit je zelfstandige activiteit ontvangt.

Als je winst niet hoger is dan een bepaald bedrag, kan je zelfs volledig worden vrijgesteld van de solidariteitsbijdragen voor de sociale zekerheid. 

Worden de inkomsten uit de activiteit als zelfstandige in bijberoep belast?

De inkomsten die je ontvangt uit je activiteit als zelfstandige in bijberoep worden beschouwd als beroepsinkomsten. Ze worden dus belast.

De inkomsten uit je twee activiteiten worden gecumuleerd. Wees dus waakzaam, want op die manier kan je in een hogere belastingschijf terechtkomen, waardoor je meer belastingen moet betalen.