Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

five-people-holding-smartphone-laptop.jpg
Aangepast op

Welke documenten moet je bijhouden?

Een jong meisje is blij bij het zien van haar loonfiche

Wie begint te werken, krijgt niet alleen een loon, maar ook heel wat documenten. Hoe lang moet je die nu bijhouden?

  • Alle documenten die te maken hebben met je geboorte, adoptie, huwelijk, scheiding, notariële aktes, diploma’s … moet je levenslang bijhouden.
  • Maandelijkse loonfiches moet je minimum tien jaar bijhouden. Het jaarlijkse overzicht van je loon hou je best bij tot aan je pensioen, net zoals het jaarlijks uittreksel van de Federale Pensioendienst met je loongegevens voor de berekening van je pensioen. Die fiscale fiche (pensioenfiche 281.11) wordt elk jaar in de loop van maart in MyPension en in je eBox geplaatst. Beide overzichten ontvang je ook van je werkgever.

Meer info

Alles over je pensioen kan je ook bekijken op www.mypension.be. Daar vind je een persoonlijk overzicht van je pensioenrechten.

  • Fiscale documenten, dus alles wat te maken heeft met je belastingaangifte, moet je zeven jaar bijhouden. Het gaat om een kopie van je belastingaangifte, maar ook om documenten die de gegevens van je belastingaangifte staven zoals loonfiches, facturen en attesten. Meer en meer Belgen vinden hun weg naar www.myminfin.be. Daar vind je alles wat te maken heeft met je personenbelastingen.
  • Bankdocumenten zoals je rekeninguittreksels hou je vijf jaar bij.
  • Hebben de documenten iets te maken met een lening? Dan moet je ze tien jaar bijhouden.
  • Ook alle documenten in verband met bouw- en renovatiewerken moet je tien jaar bewaren.
  • Verzekeringscontracten die te maken hebben met aansprakelijkheid zoals bijvoorbeeld een autoverzekering moet je tien jaar bijhouden.

Welke documenten je moet bewaren en hoelang, vind je op de website van de Vlaamse overheid.