Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Betaalkaart gestolen of verloren?

Op deze pagina

Laat je betaalkaart blokkeren

Blokkeer je betaalkaart onmiddellijk door Card Stop te bellen op +32 78 170 170 zodra je merkt dat je je kaart verloren bent of dat ze gestolen is.

Zorg dat je het kaartnummer van de betaalkaart die je wil blokkeren bij de hand hebt, zo kan Card Stop efficiënter werken.

Weetje

Bij veel banken kan je een betaalkaart rechtstreeks vanuit hun app blokkeren. Zo blokkeer je je kaart met een paar klikken vanaf je smartphone.

Vanaf het moment dat je Card Stop gebeld hebt, draai je zelf niet meer op voor de eventuele nadien veroorzaakte schade door het misbruik van je betaalkaart .

Word je vergoed voor (frauduleuze) transacties met je betaalkaart?

Gebeurden er al onrechtmatige betalingen voordat je Card Stop belde?

De betalingen die anderen met je kaart deden tussen het ogenblik van het verlies of de diefstal en het blokkeren van de kaart via Card Stop zijn slechts voor maximaal 50 euro voor je eigen rekening. Voorwaarde is wel dat je niet frauduleus hebt gehandeld of nalatig was. De uitgever van de betaalkaart (in casu je bank) vergoedt je voor de fraude die met je kaart gepleegd werd.

Wanneer moet je zelf voor de kosten opdraaien?

Als de uitgever van de betaalkaart kan bewijzen dat er sprake is geweest van grove nalatigheid, moet je zelf voor de uitgaven opdraaien. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer je de pincode op je kaart schrijft of als je "1234" als pincode gebruikt. Ook als de uitgever van de kaart opzet of bedrog kan bewijzen, ben je als klant verantwoordelijk en moet je alle kosten dragen. Je laat bijvoorbeeld iemand anders je kaart gebruiken en je doet vervolgens aangifte van diefstal? Dat is bedrog. Het is dan wel aan de uitgever van de betaalkaart (in casu je bank) om het bedrog of kwaad opzet te bewijzen.

Wat als je niet akkoord gaat met de regeling die de uitgever van je kaart je voorstelt?

  • Contacteer eerst de klachtendienst van de uitgever (in casu je bank) en probeer samen tot een oplossing te komen.
  • Lukt dat niet, schakel dan Ombudsfin in. Deze organisatie helpt je bij het vinden van een oplossing voor financiële geschillen. Ze werkt volledig gratis. Meer daarover op de website van Ombudsfin
  • Je mag het geschil altijd voorleggen aan de rechtbank van eerste aanleg of aan de vrederechter, afhankelijk van het bedrag waarover het gaat. De rechter beslist dan wie wat betaalt. 
Een man laat zijn portefeuille op grond vallen