Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

De kredietopening waaronder de budgetfaciliteit om onder nul te gaan

Deze kredietvorm is een 'flexibele geldreserve': Je krijgt de mogelijkheid om over een geldreserve te beschikken die vaak aan een kaart is gekoppeld. Je kan het toegekende bedrag vrij opnemen volgens je behoeften. Ook de terugbetaling is vrij zolang die volgens de afgesproken regels gebeurt. Zo kan er een vaste looptijd voor de geldreserve worden vastgelegd.

Een veel voorkomende vorm van een kredietopening is een budgetfaciliteit. De bank geeft je daarbij de mogelijkheid om onder nul te gaan op je zichtrekening, tot een vooraf bepaald maximaal bedrag.

Je betaalt intresten voor de volledige periode dat je onder nul gaat. Hoeveel je onder nul kan gaan, bepaal je samen met je bank in het contract. Speel op veilig en opteer voor een beperkt limietbedrag. 

Deze kredietvorm is een "flexibele geldreserve"

Lees goed alle voorwaarden vóór je een kredietopening aanvraagt of ondertekent. In de meeste gevallen ben je verplicht om minstens één keer per drie maanden je rekening aan te zuiveren tot boven nul. Als je dat niet doet, ontvang je een verwittiging. Geef je daar geen gevolg aan, dan kan de bank je recht om onder nul te gaan, stopzetten.

Hou er rekening mee dat je op deze flexibele leningen vaak zeer hoge intresten moet betalen voor de periode en het bedrag dat je onder nul gaat. De wet bepaalt de maximale intrestvoeten. Het is een goede gewoonte om zulke schulden zo snel mogelijk af te lossen. Dan moet je minder intresten betalen.

Wikifin-tip

Ook al beschik je over de mogelijkheid om in het rood te gaan, doe dit voor zo kort mogelijke periodes want deze kredietvorm is flexibel maar ook duur!