Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Is BOB verzekerd?

Op deze pagina
Zicht op een straat vanuit een auto

Heb je gedronken en vraag je een collega of een vriend om het stuur over te nemen? Dan kunnen extra verzekeringswaarborgen gelden voor deze "BOB", mocht die een ongeval veroorzaken. Kijk na of dit in je polis ook zo is.

In je verzekering BA Auto

Gaat je BOB in fout bij een ongeval? Dan vergoedt je verzekering BA Auto alle slachtoffers van het ongeval. Ze komt tussen bij lichamelijke en materiële schade van de aangereden weggebruikers, alsook voor de lichamelijke schade van de passagiers in jouw voertuig.

De schade aan je voertuig en de lichamelijke schade van de BOB is door de gewone BA Autoverzekering niet gedekt.

In je omnium

Veroorzaakt je BOB een ongeval in fout en heb je een grote omnium, dan wordt de schade aan je voertuig wel vergoed. Als je geen omnium hebt of slechts een mini-omnium is dat niet het geval. In deze situatie kan je eventueel via een gerechtelijke procedure zelfs een schadevergoeding van je BOB vragen. Toch hoef je het niet zover te laten komen.

Een specifieke BOB-clausule in je autoverzekering

Met een BOB-clausule in je verzekeringscontract zorg je ervoor dat je autopolis ook de schade aan je voertuig dekt bij een ongeval waarbij je BOB in fout was. Een dergelijke BOB-clausule kan ook ingeschreven staan in de autoverzekering van je BOB zelf. Dan word je door zijn verzekering vergoed voor de schade aan je voertuig.

Informeer goed naar de voorwaarden en beperkingen van zo’n clausule vooraleer je een BOB met je voertuig laat rijden. De inhoud van de zogenaamde BOB-clausule verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

De lichamelijke schade van je BOB: de bestuurdersverzekering

Bij een ongeval kan je BOB ook lichamelijke schade oplopen. Is je BOB in fout bij een ongeval, dan komt jouw BA Autoverzekering niet tussen voor zijn lichamelijke schade.

Uiteraard zal het ziekenfonds tussenkomen. Toch zal je BOB nog altijd zelf voor een deel van de kosten opdraaien. En die kosten kunnen hoog oplopen! Denk maar aan de gevolgen van blijvende invaliditeit. Je kan met een bestuurdersverzekering bij je BA Autoverzekering ervoor zorgen dat de lichamelijke schade van je BOB toch gedekt is.

Wikifin-tip

Informeer bij je verzekeraar of tussenpersoon welke BOB-waarborgen in je contract zijn opgenomen of opgenomen kunnen worden. Maak hierbij een duidelijk onderscheid tussen twee mogelijke situaties: die waarin je aan een BOB vraagt om voor je te rijden met je voertuig en die waar je zelf als BOB rijdt met de auto van iemand anders. Let ook op het verschil tussen materiële en lichamelijk schade.