Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe wordt de premie van een levensverzekering berekend?

Bij het bepalen van de premie voor je levensverzekering houdt de verzekeraar rekening met een hele reeks factoren:

  • De hoogte van het kapitaal of de rente die wordt verzekerd.
  • De looptijd van het contract.
  • Eventuele kosten en belastingen.
  • Je persoonlijke situatie:
    • Je leeftijd. Hoe ouder je bent wanneer je de verzekering afsluit, hoe hoger de kans dat je snel sterft, dus hoe hoger de premie bij een overlijdensverzekering. Verzekeraars beschikken over tabellen, de zogenaamde sterftetafels, waarmee je levensverwachting wordt berekend op het moment dat je de levensverzekering wenst af te sluiten.
    • Je gezondheidstoestand. Bij het afsluiten van een overlijdensverzekering moet je daarom in de meeste gevallen een medische vragenlijst invullen. Voor hoge verzekerde bedragen kan de verzekeraar zelfs een voorafgaand medisch onderzoek vragen. De verzekeraar kan weigeren om je te verzekeren tegen overlijden, maar hij moet in dit geval zijn beslissing motiveren. Hij kan ook een extra premie vragen om het hogere risico te vergoeden.
    • Je geslacht. Het maken van een onderscheid tussen vrouwen en mannen bij het bepalen van de premie mag sinds eind 2012 niet meer voor nieuwe individuele verzekeringen.

Weetje

Als een verzekeraar je een levensverzekering weigert, moet hij ook zeggen waarom.

Wikifin-tip

Vraag meer uitleg aan je verzekeraar als je wil weten hoe je premie tot stand komt.

Aarzel niet om de segmentatiecriteria te consulteren die je verzekeraar gebruikt om je premie te bepalen. Die criteria moeten in principe gepubliceerd worden op de website van de verzekeraar.