Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe wordt de premie van een levensverzekering berekend?

Bij het bepalen van de premie voor je levensverzekering houdt de verzekeraar rekening met een hele reeks factoren:

 • De hoogte van het kapitaal of de rente die wordt verzekerd.
 • De looptijd van het contract. Hoe langer het loopt, hoe langer je premies kan betalen en dus hoe lager die kunnen zijn (bij een spaarverzekering). Bij een zuivere overlijdensverzekering is het net andersom: hoe langer het contract loopt, hoe groter de kans op overlijden en dus hoe hoger de premie die je moet betalen.
 • Eventuele kosten en belastingen.
 • Je persoonlijke situatie:
  • Je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de kans dat je snel sterft, dus hoe hoger de premie bij een overlijdensverzekering. Verzekeraars beschikken over tabellen, de zogenaamde sterftetafels, waarmee je levensverwachting wordt berekend op het moment dat je de levensverzekering wenst af te sluiten.
  • Je gezondheidstoestand. Bij het afsluiten van een overlijdensverzekering moet je daarom in de meeste gevallen een medische vragenlijst invullen. Voor hoge verzekerde bedragen kan de verzekeraar zelfs een voorafgaand medisch onderzoek vragen om je gezondheidstoestand te kunnen inschatten.
   Stel dat je niet zo gezond bent (bijvoorbeeld zwaarlijvig) of er een ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld roken) op nahoudt. De verzekeraar kan dan weigeren om je te verzekeren tegen overlijden, maar hij moet in dit geval zijn beslissing motiveren. Hij kan ook een extra premie vragen om het hogere risico te vergoeden. Het hogere risico is dat je met een ongezonde levensstijl sneller kan sterven dan met een gezonde levensstijl. Dit is meestal ook het geval voor personen met een chronische ziekte (MS, diabetes, HIV...) of een handicap;
  • Je geslacht. Het maken van een onderscheid tussen vrouwen en mannen bij het bepalen van de premie mag sinds eind 2012 niet meer voor nieuwe individuele verzekeringen. Het mag nog wel voor groepsverzekeringen die je via je werkgever hebt.

Weetje

Als een verzekeraar je een levensverzekering weigert, moet hij ook zeggen waarom.

Wikifin-tip

Vraag meer uitleg aan je verzekeraar als je wil weten hoe je premie tot stand komt.