Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

De zorgverzekering

Op deze pagina
Een vrouw duwt een oudje in een rolstoel

Wat houdt de zorgverzekering in?

De zorgverzekering biedt de verzekerde een tegemoetkoming voor niet-medische kosten na een ziekte of een ongeval. Meestal gaat het om een maandelijks bedrag dat uitgekeerd wordt wanneer de verzekerde afhankelijk wordt van derden, doordat hij zichzelf niet meer kan verzorgen. In bepaalde verzekeringscontracten kan ook zorg in natura als dekking geboden worden. 

Wat dekt de zorgverzekering?

De verzekering betaalt een maandelijkse rente uit als je hulpbehoevend bent. Zulke contracten omvatten altijd een wachttijd. Seniele dementie wordt meestal beschouwd als een ziekte. Lees altijd aandachtig de voorwaarden van de overeenkomst!

Het Vlaamse zorgbudget

In Vlaanderen is een soort zorgverzekering, het zorgbudget, verplicht. Elke Vlaming ouder dan 25 jaar moet erop inschrijven. Ze komt bovenop de verplichte ziekteverzekering van je mutualiteit.

De bijdragen voor de zorgverzekering bedragen 58 euro per persoon en per jaar. Geniet je een verhoogde tegemoetkoming in de medische kosten (het voormalige RVV-statuut), dan betaal je slechts 29 euro.

Weetje

Woon je in Brussel, dan ben je niet verplicht om de jaarlijkse zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Je kan er niettemin voor kiezen om dat toch te doen. Zo kan ook jij een zorgbudget krijgen op het moment dat je veel zorg nodig hebt.

Meer info