Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een verzekering voor huispersoneel?

Op deze pagina

De verzekering "huispersoneel" beschermt iedereen die jou tegen betaling een handje komt toesteken. Ze dekt de financiële gevolgen van een ongeval waarvan de betrokkenen het slachtoffer kunnen worden.

Voorbeeld: Glijdt je poetsvrouw uit op een natte vloer en breekt ze daarbij een been, dan draai je mogelijk op voor de schade

Met een verzekering "huispersoneel" ben je tegen dergelijke gevolgen gedekt.

Wanneer sluit je een verzekering "huispersoneel" af?

Wie af en toe iemand in huis haalt om tegen betaling klussen op te knappen, is verplicht om een verzekering "huispersoneel" af te sluiten en de betrokkenen te beschermen tegen arbeidsrisico’s. Het maakt daarbij niet uit of dat werk fiscaal wordt aangegeven of niet.

Let op: Zo’n verzekering geldt niet voor personeel dat de taak uitvoert als zelfstandige of in opdracht van een onderneming.

Huur je een professionele tuinonderneming in om je gazon te maaien? Dan moet je geen verzekering "huispersoneel" afsluiten, want deze mensen zijn in dienst van een onderneming. Je bent dus niet de werkgever. Het bedrijf moet een arbeidsongevallenverzekering afsluiten voor zijn personeel.

Weetje

Betaal je de huishoudster met dienstencheques? Dan moet je geen verzekering "huispersoneel" afsluiten.

Een thuishulp poetst de ramen

Wat dekt een verzekering "huispersoneel"?

De verzekering huispersoneel komt enkel tussenbeide bij lichamelijke schade voor het huispersoneel dat voor jou werkt. Die schade moet het gevolg zijn van een arbeidsongeval of een ongeval op weg naar of van je woning.

Zo betaalt de verzekering een schadevergoeding voor:

  • Medische kosten na een ongeval
  • Loonverlies als het slachtoffer tijdelijk arbeidsongeschikt is

Als het slachtoffer definitief arbeidsongeschikt wordt, stort de verzekeraar op geregelde tijdstippen – bijvoorbeeld maandelijks – een som geld en dat gedurende de contractueel bepaalde periode, bijvoorbeeld tot aan de pensioengerechtigde leeftijd.

Uitzonderingen

Een verzekering huispersoneel komt niet tussen voor:

  • Materiële schade (kledij, gereedschap, voertuigen, …) van de persoon die je in dienst hebt.
  • De schade die de persoon die voor jou werkt aan anderen veroorzaakt. Voor deze schade kan je als opdrachtgever nochtans aansprakelijk gesteld worden. Je kan daarvoor terugvallen op je verzekeraar BA Familiale.

Voorbeeld: Je betaalt bijvoorbeeld iemand om een dakpan te vervangen

Laat hij die vallen op een voorbijganger, dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Je BA Familiale kan tussenbeide komen.

  • Schade veroorzaakt aan jou door de persoon die je in dienst hebt.

Voorbeeld: Tijdens het schoonmaken breekt je huishouder een oude Chinese vaas

Als die persoon geen geld heeft om je de schade te betalen, wordt het moeilijk om ze vergoed te krijgen. Schakel je een professionele firma in - bijvoorbeeld via dienstencheques -, dan is die aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door de persoon die ze stuurde. Ze sluiten daarom meestal een BA Onderneming af, die je eventueel kan vergoeden. Ook als de onderneming niet zo’n verzekering afsloot, beschikt ze meestal over meer middelen dan een particulier. Sloot je een rechtsbijstandsverzekering af, dan kan die tussenbeide komen wanneer je de schade probeert vergoed te krijgen.

  • Bepaalde beroepen zoals chauffeur of huisbewaarder worden vaak niet verzekerd. Je kan je verzekeraar vragen de dekking uit te breiden.
  • Bepaalde taken zoals dakwerken en het omhakken van bomen worden niet verzekerd. Je kan met je verzekeraar onderhandelen om ze toch in de dekking op te nemen.

Wikifin-tips

  • Sluit een verzekering "huispersoneel" af vóór je iemand als huispersoneel aantrekt.
  • Ga bij je verzekeraar na of de dienstverlening waarop je een beroep wil doen wel degelijk gedekt wordt.