Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Hoe financier je een verblijf in het buitenland?

Op deze pagina

Studeren in het buitenland kan veel kosten. De inschrijvingskosten liggen er veelal hoger dan bij ons. Bovendien moet je ook onderdak vinden, je verplaatsingen organiseren, misschien af en toe heen en weer reizen om je ouders en je vrienden terug te zien, je verdere studies te regelen, …

De kosten verbonden aan een verblijf in het buitenland kan je op verschillende manieren dekken. 

Eigen middelen

Je ouders en jijzelf beschikken over voldoende geld om alle kosten in het buitenland te dragen. Een ideale situatie!

Beurzen

Soms kan je een beurs aanvragen om een deel van je verblijf te financieren. In bepaalde gevallen ontvang je een tussenkomst van het gastland. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met het secretariaat of de sociale dienst van je onderwijsinstelling. Wacht er niet te lang mee. Bij het aanvragen van een beurs komen heel wat formaliteiten kijken. Je dossier moet bovendien tijdig worden ingediend. 

In tegenstelling tot leningen, moeten beurzen niet worden terugbetaald. 

    Steun van de universiteit of de hogeschool

    Sommige universiteiten of hogescholen kennen in bepaalde situaties bijkomende steun toe aan studenten die in het buitenland willen studeren. De sociale dienst van je onderwijsinstelling kan je hieromtrent alle informatie bezorgen. 

    Leningen

    Kom je niet in aanmerking voor een beurs? Een lening kan een laatste redmiddel zijn. Sommige privéstichtingen kennen leningen toe aan studenten die dromen van een academisch verblijf in het buitenland. Dergelijke leningen zijn echter uitzonderlijk, de toelatingsvoorwaarden zijn bijzonder streng.

    Ook banken hebben kredietformules voor wie in het buitenland wil studeren. Hou steeds in het achterhoofd dat geld lenen ook geld kost. 

      Wikifin-tips

      • Schat zo nauwkeurig mogelijk in wat je academisch verblijf in het buitenland je alles bij elkaar kost.
      • Neem contact op met instanties waar je een beurs of een tussenkomst kan aanvragen. Overweeg pas in laatste instantie een lening bij een bank.