Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Welke verzekeringen moet je afsluiten voor een studieverblijf in het buitenland?

Op deze pagina

Huisvesting

Terwijl je in het buitenland verblijft, ben je nog steeds in België gedomicilieerd, wellicht bij je ouders. Kijk dan na of hun woonverzekering ook je buitenlands studentenverblijf dekt. Is dat niet het geval, sluit dan een dergelijke verzekering af. Denk daarbij ook aan alle risico’s die je loopt. Het zou jammer zijn als je computer wordt gestolen en je tot de vaststelling komt dat je niet tegen diefstal gedekt bent.

Wikifin-tip

Je verzekeraar kan je meer vertellen over de voorwaarden en beperkingen van het contract van je ouders en over de noodzaak van een aanvullende verzekering.

Auto

Tijdens je verblijf in het buitenland moet je je misschien met de wagen verplaatsen. Indien je dit doet, moet je dan een extra verzekering afsluiten? In principe niet. Op je verzekeringsdocument (oude groene kaart) staan alle landen vermeld waar je een dekking geniet. Komt je land van bestemming daar niet in voor, neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij. Vraag meteen na of je tijdens je verblijf in het buitenland op alle nodige dekkingen kan terugvallen. 

Koop je ter plaatse een wagen, dan moet je die laten verzekeren. Je verzekeringsmaatschappij kan zich eventueel bereid verklaren je huidig contract op een nieuw voertuig over te dragen. 

Opteer je voor een huurwagen, informeer dan grondig naar de verzekeringen die inbegrepen zijn in de huurprijs. Misschien is het aangewezen om een bijkomende verzekering af te sluiten.

Ziekte - opname in het ziekenhuis

Een ongeval is snel gebeurd. Of misschien raak je wel besmet met een kwaadaardig virus. Wat als je in het buitenland ziek wordt of in het ziekenhuis wordt opgenomen?  

In landen die deel uitmaken van de Europese Unie komt je ziekenfonds tussenbeide, al ligt die tussenkomst wellicht lager dan wat je in België zou ontvangen. Vraag vóór je vertrek een Europese verzekeringskaart aan bij je ziekenfonds. Die zal haar nut bewijzen als je in het buitenland met gezondheidsproblemen af te rekenen krijgt.

Bovendien, als je een bijkomende hospitalisatieverzekering afsloot, geldt die vaak het buitenland, zij het soms onder meer beperkende voorwaarden. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij of ziekenfonds gerust naar de aangeboden dekkingen.

Daarnaast kan je overwegen een "bijstandsverzekering" af te sluiten. Die dekt bijvoorbeeld je eventuele kosten voor repatriëring. Een dergelijke dekking kan ook eventueel vervat zitten in het verzekeringspakket dat je via je kredietkaart wordt aangeboden.

Schade aan derden

Tijdens een partijtje tennis in Californië sla je de bal ongewild in het oog van je partner. Moet je een specifieke verzekering afsluiten om je tegen dergelijke jammerlijke ongevallen in te dekken? In principe niet. In dit geval zou je BA Familiale tussenkomen. Twijfel je? Neem contact op met je verzekeraar!

Wikifin-tip

Kijk voor de verschillende risico’s in je verzekeringscontracten na of je ook in het buitenland gedekt bent. Bij twijfel kan je altijd informeren bij je verzekeraar.