Hoe vind je een studentenjob?
Onderwijsinstelling
De meeste universiteiten en hogescholen hebben een Dienst voor Arbeidsbemiddeling die de jobaanbiedingen centraliseert en klasseert per sector, vereist studieniveau en dergelijke. Zij kunnen je helpen om een studentenjob te vinden en adviseren je omtrent je rechten en verantwoordelijkheden.
Regionale tewerkstellingsdiensten
In Vlaanderen, Brussel en Wallonië beschikken de regionale tewerkstellingsdiensten over een lijst met studentenjobs. Het kan bijvoorbeeld gaan om studiebegeleiding aan huis, vakantiekampen voor kinderen, prospectie, verkoop …
Uitzendkantoren
Werkgevers doen steeds meer een beroep op uitzendkantoren, ook voor jobstudenten. Ga je daarmee in zee, dan is niet het bedrijf waar je werkt, maar wel het uitzendkantoor je werkgever. De voorwaarden voor tewerkstelling met betrekking tot de twee statuten – student en uitzendkracht – moeten dan worden gerespecteerd.
Jongerenorganisaties
Jongerenorganisaties kunnen je ook aan werk helpen. Sommige websites zijn gespecialiseerd in studentenjobs. StudentJob is bijvoorbeeld een van de grootste portaalsites voor de tewerkstelling van studenten in Europa.
Spontane sollicitatie
Bij een spontane sollicitatie stuur je jouw cv en motivatiebrief rechtstreeks naar de bedrijven van je voorkeur. In sommige sectoren is er tijdens de zomermaanden veel vraag naar jobstudenten: in warenhuizen, in het toerisme, in de horeca, …
Wikifin-tips
- Surf naar de site Student@work voor alle informatie over je studentenjob.
- Besteed de nodige zorg aan je sollicitatiebrief. Leg de nadruk op vaardigheden die nuttig kunnen zijn voor het werk dat je wil gaan doen: talenkennis, kennis van informatica, rijbewijs, …