Samen met jouw partner kan je om heel wat verschillende en vrij voor de hand liggende redenen schulden maken: van een onbetaalde gsm-factuur, over een bankrekening die bij onvoorziene uitgaven plots in het rood gaat, tot een lening om een auto te kopen.
De meeste Belgische gezinnen hebben schulden. Wie een etentje op restaurant met een kredietkaart betaalt, maakt eigenlijk al schulden… Die schulden zijn geen probleem als het gezinsbudget met ‘gezond verstand’ wordt beheerd en de verschuldigde bedragen zo snel mogelijk worden terugbetaald. Stapel je de schulden op, dan zijn problemen nooit veraf: betaalachterstand, ingebrekestelling, een te hoge schuldenlast, … Vaak kom je in een vicieuze cirkel terecht die nog moeilijk te doorbreken is! En dat kan dramatische gevolgen hebben. Zo kan er beslag worden gelegd op jouw loon, kunnen bezittingen in beslag worden genomen en zo meer. Om dergelijke situaties te voorkomen, bieden gemeenten via het OCMW schuldbemiddeling aan. Mensen worden dan begeleid in het terugbetalen aan schuldeisers, terwijl ze toch een redelijke levensstandaard kunnen handhaven. In Vlaanderen kan je voor dergelijke diensten ook terecht in de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW).
Ben je verplicht de schulden van jouw partner terug te betalen? Ongeacht de gekozen samenlevingsformule (huwelijk, wettelijk samenwonend, feitelijk samenwonend), zijn partners samen aansprakelijk voor schulden aangegaan om de gewone gezinsuitgaven en de opvoeding van de kinderen te financieren. Het gaat dus om schulden voor voeding, huisvesting, aardgas, elektriciteit en dergelijke. Toch zijn er ook enkele uitzonderingen. Zo bv. wanneer jouw partner overdreven veel geld uitgeeft in verhouding tot de inkomsten waarover je als koppel beschikt. Afhankelijk van de samenlevingsformule gelden er specifieke regels.