Jouw budget als student beheren

Het is niet altijd even makkelijk om rond te komen met een studentenbudget, vooral als je voor het eerst ver van huis op kot bent. Uitgaven controleren, facturen tijdig betalen, rekeninguittreksels nakijken, vermijden om in het rood te staan: dit vergt aandacht, stiptheid en organisatie.
 
Goed om weten is dat je voor één maand hogere studies gemiddeld op een budget van 930 euro moet rekenen. Hierbovenop komen nog de inschrijvingskosten. Dat is niet min. Om je te helpen je budget op te stellen, kan je de 'vaas'-test doen: stop een maand lang al je kastickets in een vaas. Op het eind van de maand tel je alle bedragen op, plus je vaste maandelijkse factuurbedragen (gsm-abonnement, huur, internet, ...). Zo weet je precies wat je die maand hebt uitgegeven. Een andere methode om je uitgaven binnen de perken te houden is deze te checken via je bankapp of je PC-banking
 
Een tip: als je een kredietkaart hebt, overdrijf niet met het gebruik ervan want je vergeet al snel wat je hiermee hebt betaald. Een gepeperde afrekening op het eind van de maand dreigt je budget dan in gevaar te brengen.

De Wikifin-tip

 • Maak regelmatig je rekening op, liefst dagelijks, en stel een budget op (inkomsten en uitgaven) ten minste voor de komende twee maanden.
 1. Je studiebudget hangt uiteraard af van heel wat factoren: de noodzaak aan onderdak (kot, studio, kamer in een studentenhuis, …), de gekozen studierichting, de beslissing om eventueel in het buitenland te gaan studeren, … Er zijn uiteraard uitgaven waar je niet omheen kan. Denk maar aan het studiegeld, je verplaatsingsonkosten, geld voor maaltijden, …

  Onderstaande tabel geeft je een idee van het gemiddeld maandbudget van een student in het hoger onderwijs. Daarbij werd geen rekening gehouden met het studiegeld en met de kosten voor kledij.

  Cursussen, boeken 50 euro
  Huisvesting 400 euro
  Voeding 300 euro
  Gezondheidszorg (verzekeringen, medische kosten) 30 euro
  Openbaar vervoer 50 euro
  Varia (gsm, internet, vrije tijd, …) 100 euro
  Totaal 930 euro / maand

  Bron: www.studyinbelgium.be

 2. Je moet in je budget rekening houden met verschillende soorten kosten:

  Het studiegeld (= inschrijvingsgeld)

  Wie zich aan een universiteit of hogeschool wil inschrijven, moet studiegeld betalen. Het bedrag hangt af van verschillende factoren:

  • Je ‘statuut’: beursgerechtigd, bijna-beursstudent of niet-beursstudent

  • De Gemeenschap waartoe je onderwijsinstelling behoort: de Gemeenschappen leggen barema’s vast voor het studie- of inschrijvingsgeld.

  Meer informatie over de barema’s van de Federatie Brussel-Wallonië
  Meer informatie over de barema’s van de Duitstalige Gemeenschap
  Meer informatie over de barema’s van de Vlaamse Gemeenschap
  Meer informatie over het studiegeld in België

  In sommige gevallen betaal je verminderd studiegeld. Die maatregelen zorgen er voor dat ook jongeren die het financieel wat moeilijker hebben de kans krijgen om  hogere studies aan te vatten.

  Meer informatie hieromtrent lees je in onze rubriek ‘Studietoelagen en steunmaatregelen’.  

  Cursussen, boeken en materiaal

  Binnen elke studierichting wordt verwacht dat je ook gedrukte syllabi, cursussen, boeken en ander studiemateriaal aankoopt. In sommige richtingen geef je per jaar meer dan 500 euro uit aan studiemateriaal. Onder andere in het kunstonderwijs en bepaalde richtingen in de gezondheidszorg kunnen de kosten voor specifiek materiaal en uitrusting oplopen.

  Wie het financieel moeilijk heeft, kan een toelage krijgen van de sociale dienst van de hogeronderwijsinstelling om de aankoop van studiemateriaal en boeken te financieren.

  Meer informatie hieromtrent lees je in onze rubriek ‘Studietoelagen en steunmaatregelen’

  Verplaatsingskosten

  Je verplaatsingen om lessen, studiedagen en practica bij te wonen of stages te volgen brengen ook kosten met zich mee. De meest eenvoudige en bij studenten best ingeburgerde oplossing is het openbaar vervoer. De prijs van een ticket hangt af van je leeftijd, je gezinssituatie en de afstanden die je aflegt. Een overzicht van alle tarieven vind je op de websites van De Lijn (Vlaanderen) en, de MIVB (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), TEC (Wallonië) en de NMBS. Studenten reizen meestal aan voordeeltarieven.

  Logeer je vlakbij de campus waar je studeert, dan blijft de fiets sowieso de goedkoopste oplossing. Op heel wat campussen zijn er specifieke voorzieningen voor fietsers.

  Naast het openbaar vervoer en de fiets, is ook de auto mogelijk; al weet iedereen dat dit ook de meest kostelijke en minst milieubewuste optie is.

  Voeding

  Als je studeert, krijg je heel wat vrijheid. Onder meer de vrijheid om zelf te beslissen waar je gaat eten. Je zal al snel merken dat aan die vrijheid een prijskaartje hangt! Gelukkig beschikken veel hogescholen en universiteiten over een eigen studentenrestaurant. Je kan er warme maaltijden krijgen en krijgt er gevarieerde en evenwichtige maaltijden voorgeschoteld. Ook soepen, broodjes, slaatjes en zo meer.

  Denk echter aan je budget vóór je alle gerechten op de kaart gaat uitproberen. Vijf euro voor een warme maaltijd mag dan al goedkoop zijn, als je die elke dag nuttigt, moet je op het einde van de maand 100 euro neertellen. Als je de kans ziet, is het een goed idee om af en toe je eigen broodjes of slaatjes te maken en zo kostbare euro’s uit te sparen!

  Kosten voor huisvesting

  Je kot of kamer in het studentenhuis, nemen een grote hap uit je budget. Meer informatie hieromtrent lees je in onze rubriek over de kostprijs van een studentenkot.

  De Wikifin-tips

  • Informeer bij je onderwijsinstelling naar mogelijke studietoelagen en steunmaatregelen.
  • Maak een lijstje van je komende uitgaven om onaangename verrassingen te voorkomen.

   

 3. De betalingsmogelijkheden van studenten zijn te vergelijken met die van mensen die werken. Je kan cash betalen, geld overschrijven, een bankkaart, een kredietkaart en soms je smartphone gebruiken.

  Betalingen via internet gebeuren, net als buitenlandse betalingen, vaak met overschrijvingen en/of betaalkaarten.

  Als student een kredietkaart aanvragen

  Wie geen vaste inkomsten heeft, zal als student niet automatisch een kredietkaart van zijn of haar bank ontvangen. Om daaraan te verhelpen, kunnen je ouders zich eventueel borg stellen. Sommige financiële instellingen pakken dan weer uit met specifieke kredietkaarten voor studenten. Zo is er de prepaidkaart. Die kaart werkt als een gewone kredietkaart, maar je moet het bedrag dat je ermee kan uitgeven er eerst opzetten. Informeer bij je bank!

  Beveiliging

  Hou het veilig, voor welk betaalmiddel je ook kiest:

  • Hou je PIN-code (Personal Identification Number of persoonlijke identificatiecode) geheim.
  • Wees altijd voorzichtig als je via internet de gegevens van je kredietkaart doorspeelt. Laat je kaart onmiddellijk blokkeren via Card Stop (070 344 344) als ze wordt gestolen of als je ze verliest.

  De Wikifin-tip

  • Betaal je jouw huur of andere terugkerende kosten via een doorlopende opdracht? Controleer of het gewenste bedrag op de datum van betaling wel degelijk op je rekening staat, zodat de betaling effectief kan doorgaan.
 4. Je maandbudget hangt uiteraard af van verschillende factoren: de noodzaak om onderdak te vinden (kot, studio, studentenhuis, …), je levensstijl, de gekozen studierichting, … Er zijn natuurlijk vaste uitgaven: studiegeld, vervoerskosten, geld voor voeding, …

  Uw budget berekenen

  Ga in de eerste plaats na op welke inkomsten je kan terugvallen (toelage van je ouders, inkomsten uit een studentenjob, eventueel een studietoelage). Noteer daarnaast al je uitgaven. Zo krijg je maand na maand een overzicht van je financiële toestand. Indien nodig, kan je ingrijpen om je budget weer in evenwicht te brengen. Sommige kosten moet je één keer per jaar (studiegeld) of één keer per semester (cursussen) betalen. Die kan je dus apart rekenen óf per maand incalculeren. 

  Sparen

  Als je je inkomsten en uitgaven geregeld opvolgt, weet je meteen ook wat er overblijft voor minder noodzakelijke uitgaven: een kledingstuk waarmee je absoluut wil pronken, een avondje naar de film met vrienden, … Desgevallend kan je voor een deel van dergelijke bedragen je spaarrekening aanspreken. Zelfs de kleinste bedragen die je opzij zette, kunnen zorgen voor wat extra ademruimte. 

  De Wikifin-tip

  • Controleer regelmatig – of zelfs dagelijks – je inkomsten en uitgaven. Tracht telkens een budget voor de komende twee maanden op te stellen.