Uw budget als student beheren

Het is niet altijd even makkelijk om rond te komen met een studentenbudget, vooral als je voor het eerst ver van huis op kot bent. Uitgaven controleren, facturen tijdig betalen, rekeninguittreksels nakijken, vermijden om in het rood te staan: dit vergt aandacht, stiptheid en organisatie.
 
Goed om weten is dat je voor één maand hogere studies gemiddeld op een budget van 850 euro moet rekenen. Hierbovenop komen nog de inschrijvingskosten. Dat is niet min. Om je te helpen je budget op te stellen, kan je de "vaas"-test doen: stop een maand lang al je kastickets in een vaas. Op het eind van de maand tel je alle bedragen op, plus je vaste maandelijkse factuurbedragen (gsm-abonnement, huur, internet, ...). Zo weet je precies wat je die maand hebt uitgegeven. Een andere methode om je uitgaven binnen de perken te houden is je rekeninguittreksels regelmatig te controleren. Bewaar die uittreksels zorgvuldig. Het kunnen nuttige bewijzen zijn, bijvoorbeeld als je huisbaas aan een acute vorm van geheugenverlies blijkt te lijden. 
 
Een tip: als je een kredietkaart hebt, overdrijf niet met het gebruik ervan want je vergeet al snel wat je hiermee hebt betaald. Een gepeperde afrekening op het eind van de maand dreigt je budget dan in gevaar te brengen.

De Wikifin-tip

 • Maak regelmatig je rekening op, liefst dagelijks, en stel een budget op (inkomsten en uitgaven) ten minste voor de komende twee maanden.
 1. Uw studiebudget hangt uiteraard af van heel wat factoren: de noodzaak aan onderdak (kot, studio, kamer in een studentenhuis,…), de gekozen studierichting, de beslissing om eventueel in het buitenland te gaan studeren,… Er zijn uiteraard uitgaven waar u niet buiten kan. Denk maar aan het inschrijvingsgeld, uw verplaatsingsonkosten, geld voor maaltijden,…

  Onderstaande tabel geeft u een idee van het gemiddeld maandbudget van een student in het hoger onderwijs. Daarbij werd geen rekening gehouden met het inschrijvingsgeld en met de kosten voor kledij.

  Cursussen, boeken 35 euro
  Huisvesting 500 euro
  Maaltijden 300 euro
  Gezondheidszorg (verzekeringen, medische kosten) 20 euro
  Openbaar vervoer 40 euro
  Varia (gsm, internet, vrije tijd,…) 55 euro
  Totaal 950 euro / maand

  Bron: www.studyinbelgium.be

  Op de website van een aantal universiteiten worden gelijklopende simulaties gemaakt. Zo schat de Université Libre de Bruxelles het jaarbudget van een alleenstaande student op  11 552 euro (inschrijvingsgeld niet meegerekend).

 2. U moet in uw budget rekening houden met verschillende soorten kosten:

  Het college- of inschrijvingsgeld

  Wie zich aan een universiteit of hogeschool wil inschrijven, moet inschrijvingsgeld betalen. Het bedrag hangt af van verschillende factoren:

  • Het type onderwijs: universitair, niet-universitair of hoger kunstonderwijs
  • Uw ‘statuut’: beursstudent of niet, student van eenvoudige afkomst
  • De Gemeenschap die de voogdij heeft over de onderwijsinstelling: de Gemeenschappen leggen barema’s vast voor het college- en inschrijvingsgeld.
    

  Meer informatie over de barema’s van de Federatie Brussel-Wallonië
  Meer informatie over de barema’s van de Duitstalige Gemeenschap
  Meer informatie over de barema’s van de Vlaamse Gemeenschap
  Meer informatie over het inschrijvingsgeld in België

  In sommige gevallen kan u een korting krijgen op het inschrijvingsgeld of wordt het u zelfs helemaal kwijtgescholden. Die maatregelen zijn bedoeld om het jongeren van bescheiden afkomst gemakkelijker te maken hogere studies te doen. Meer informatie hieromtrent leest u in onze rubriek ‘Studiebeurzen en steunmaatregelen’.  

  Syllabi, boeken en materiaal

  Afhankelijk van de gekozen studierichting wordt van u waarschijnlijk verwacht om gedrukte syllabi, boeken en ander materiaal aan te schaffen. In sommige richtingen geeft u per jaar 500 euro uit aan cursussen. Ook in het kunstonderwijs kan u voor het benodigde materiaal behoorlijk wat geld moeten uitgeven.

  Studenten van bescheiden komaf kunnen rekenen op steun om de aankoop van studiemateriaal en boeken te financieren. Meer informatie hieromtrent leest u in onze rubriek ‘Studiebeurzen en steunmaatregelen’. 

  Verplaatsingsonkosten

  Uw verplaatsingen om lessen, studiedagen en practicums bijwonen of stages te volgen: het kost allemaal geld. De eenvoudigste en bij studenten best ingeburgerde oplossing is het openbaar vervoer. De prijs van een ticket hangt af van uw leeftijd, uw gezinssituatie en de afstanden die u aflegt. Een overzicht van alle tarieven vindt u op de websites van De Lijn (Vlaanderen), de MIVB (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), TEC (Wallonië) en de NMBS. Studenten reizen meestal aan voordeeltarieven.

  Logeert u vlakbij de campus waar u studeert, dan blijft de fiets sowieso de goedkoopste oplossing. Op heel wat campussen zijn er specifieke voorzieningen voor fietsers. De fiets is niet duur, maar trekt wel dieven aan! De beste investering: een fietsslot…

  Naast het openbaar vervoer en  de fiets, blijft ook de auto mogelijk; al weet iedereen dat die duur uitvalt.

  Maaltijden

  Als u studeert, krijgt u heel wat vrijheid. Onder meer de vrijheid om zelf te beslissen waar u gaat eten. U zal al snel merken dat aan die vrijheid een prijskaartje hangt! Gelukkig beschikken veel hogescholen en universiteiten over een eigen restaurant, vaak in zelfbediening. U kan er warm eten en krijgt er min of meer gevarieerde en evenwichtige maaltijden voorgeschoteld. Ook soepen, broodjes, slaatjes en zo meer.

  Denk echter aan uw budget vóór u alle gerechten op de kaart gaat uitproberen. Vijf euro voor een warme maaltijd mag dan al spotgoedkoop zijn, als u die elke dag nuttigt, moet u op het einde van de maand 100 euro neertellen. Als u de kans ziet, is het een goed idee om af en toe uw eigen broodjes of slaatjes te maken en zo kostbare euro’s uit te sparen!

  Kosten voor huisvesting

  Uw kot of uw kamer in het studentenhuis, nemen hoe dan ook een grote hap uit uw budget. Meer informatie hieromtrent leest u in onze rubriek over de kostprijs van een studentenkot.

  De Wikifintips

  • Informeer bij uw onderwijsinstelling naar mogelijke studiebeurzen en steunmaatregelen.
  • Maak een lijstje van uw komende uitgaven om onaangename verrassingen te voorkomen.

   

 3. De betalingsmogelijkheden van studenten zijn te vergelijken met die van mensen die werken. U kan cash betalen, geld overschrijven, een bankkaart of een kredietkaart gebruiken.

  Betalingen via internet gebeuren, net als buitenlandse betalingen, vaak met overschrijvingen en/of betaalkaarten.

  Tegenwoordig kan u zelfs betalen met uw gsm!

  Als student een kredietkaart aanvragen

  Wie geen vaste inkomsten heeft, zal als student niet automatisch een kredietkaart van zijn of haar bank ontvangen. Om daaraan te verhelpen, kunnen uw ouders zich eventueel borg stellen. Sommige financiële instellingen pakken dan weer uit met specifieke kredietkaarten voor studenten. De uitgaven die u daarmee kan financieren zijn weliswaar beperkt, maar zo’n kaart is ook niet echt duur. Informeer bij uw bank!

  Beveiliging

  Hou het veilig, voor welk betaalmiddel u ook kiest:

  • Hou uw PIN-code (Personal Identification Number of persoonlijke identificatiecode) geheim.
  • Wees altijd voorzichtig als u via internet de gegevens van uw kredietkaart doorspeelt. Laat uw kaart onmiddellijk blokkeren als ze wordt gestolen of als u ze verliest.

  De Wikifintips

  • Betaalt u uw huur of andere terugkerende kosten via een doorlopende opdracht? Controleer of het gewenste bedrag op de datum van betaling wel degelijk op uw rekening staat, zodat de betaling effectief kan doorgaan.
 4. Uw maandbudget hangt uiteraard af van verschillende factoren: de noodzaak om onderdak te vinden (kot, studio, studentenhuis,…), uw levensstijl, de gekozen studierichting,… Er zijn natuurlijk vaste uitgaven: inschrijvingsgeld, vervoersonkosten, geld voor voeding,…

  Uw budget berekenen

  Ga in de eerste plaats na op welke inkomsten u kan terugvallen (toelage van uw ouders, inkomsten uit een studentenjob, eventueel een studiebeurs). Noteer daarnaast al uw uitgaven. Zo krijgt u maand na maand een overzicht van uw financiële toestand. Indien nodig, kan u ingrijpen om uw budget weer in evenwicht te brengen. Sommige kosten moet u één keer per jaar (collegegeld) of één keer per semester (de syllabi) betalen. Die kan u dus apart rekenen óf per maand incalculeren. 

  Sparen

  Als u uw inkomsten en uitgaven geregeld opvolgt, weet u meteen ook wat er overblijft voor minder noodzakelijke uitgaven: een kledingstuk waarmee u absoluut wil pronken, een avondje naar de film met vrienden,… Desgevallend kan u voor een deel van dergelijke bedragen uw spaarrekening aanspreken. Zelfs de kleinste bedragen die u opzij zette, kunnen zorgen voor wat extra ademruimte. 

  De Wikifintips

  • Controleer regelmatig – of zelfs dagelijks – uw inkomsten en uitgaven. Tracht telkens een budget voor de komende twee maanden op te stellen.