Welk maandelijks budget moet je voorzien voor het hoger onderwijs?
Je studiebudget hangt uiteraard af van heel wat factoren: de noodzaak aan onderdak (kot, studio, kamer in een studentenhuis …), de gekozen studierichting, de beslissing om eventueel in het buitenland te gaan studeren … Er zijn uiteraard uitgaven waar je niet omheen kan. Denk maar aan het studiegeld, je verplaatsingskosten, geld voor maaltijden.
Er is een verschil in kostprijs tussen een student die op kot gaat en een pendelstudent. Voor het academiejaar 2023-2024 wordt de gemiddelde kostprijs in Vlaanderen voor een kotstudent geraamd op 16 281 euro en op 10 739 euro voor een pendelstudent (bron: Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn, Studeren in het hoger onderwijs – Hoeveel kost dat?).
Meer details over de kostprijs van studeren kan je vinden in de brochure van het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn.
Bereken je eigen budget
Ga in de eerste plaats na op welke inkomsten je kan terugvallen: toelage van je ouders, inkomsten uit een studentenjob, eventueel een studietoelage. Noteer daarnaast al je uitgaven. Zo krijg je maand na maand een overzicht van je financiële toestand. Indien nodig kan je ingrijpen om je budget weer in evenwicht te brengen.
Sommige kosten moet je één keer per jaar (studiegeld) of één keer per semester (cursussen) betalen. Die kan je dus apart rekenen óf per maand incalculeren.
Sparen
Als je je inkomsten en uitgaven geregeld opvolgt, weet je meteen ook wat er overblijft voor minder noodzakelijke uitgaven: een kledingstuk waarmee je absoluut wil uitpakken, een avondje met vrienden … Indien nodig kan je voor een deel van dergelijke bedragen je spaarrekening aanspreken. Zelfs de kleinste bedragen die je opzij zette, kunnen zorgen voor wat extra ademruimte.
Wikifin-tip
Controleer regelmatig – minstens twee keer per week – je inkomsten en uitgaven. Tracht telkens een budget voor de komende twee maanden op te stellen.