Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Welk maandelijks budget moet je voorzien voor het hoger onderwijs?

Op deze pagina

Je studiebudget hangt uiteraard af van heel wat factoren: de noodzaak aan onderdak (kot, studio, kamer in een studentenhuis …), de gekozen studierichting, de beslissing om eventueel in het buitenland te gaan studeren, … Er zijn uiteraard uitgaven waar je niet omheen kan. Denk maar aan het studiegeld, je verplaatsingsonkosten, geld voor maaltijden.

De onderstaande tabel geeft je een idee van het gemiddeld maandbudget van een student in het hoger onderwijs. Daarbij werd geen rekening gehouden met het studiegeld en met de kosten voor kledij.

Vier jongeren met hun schriften nemen een selfie in een straat in het buitenland

Cursussen, boeken

50 euro

Huisvesting

400 euro

Voeding

300 euro

Gezondheidszorg (verzekeringen, medische kosten)

30 euro

Openbaar vervoer

50 euro

Internet en gsm

60 euro

Vrijetijd

50 euro

Totaal

940 euro / maand

Bron: www.studyinbelgium.be; bijgewerkt 2/12/2020.

Bereken je eigen budget

Ga in de eerste plaats na op welke inkomsten je kan terugvallen: toelage van je ouders, inkomsten uit een studentenjob, eventueel een studietoelage. Noteer daarnaast al je uitgaven. Zo krijg je maand na maand een overzicht van je financiële toestand. Indien nodig kan je ingrijpen om je budget weer in evenwicht te brengen.

Sommige kosten moet je één keer per jaar (studiegeld) of één keer per semester (cursussen) betalen. Die kan je dus apart rekenen óf per maand incalculeren. 

Sparen

Als je je inkomsten en uitgaven geregeld opvolgt, weet je meteen ook wat er overblijft voor minder noodzakelijke uitgaven: een kledingstuk waarmee je absoluut wil pronken, een avondje met vrienden, … Desgevallend kan je voor een deel van dergelijke bedragen je spaarrekening aanspreken. Zelfs de kleinste bedragen die je opzij zette, kunnen zorgen voor wat extra ademruimte.

Wikifin-tip

Controleer regelmatig – minstens twee keer per week – je inkomsten en uitgaven. Tracht telkens een budget voor de komende twee maanden op te stellen.