Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Wat zijn de grootste uitgaven van een student?

Op deze pagina

Je moet in je budget rekening houden met verschillende soorten kosten:

Het studiegeld of inschrijvingsgeld

Wie zich aan een universiteit of hogeschool inschrijft, moet studiegeld betalen. Het bedrag hangt af van verschillende factoren:

  • Je "statuut": Ben je beursgerechtigd, bijna-beursstudent of niet-beursstudent? In sommige gevallen betaal je een verminderd studiegeld. Het zorgt ervoor dat ook jongeren die het financieel wat moeilijker hebben toch de kans krijgen om hogere studies aan te vatten.  
  • De Gemeenschap waartoe je onderwijsinstelling behoort. Zij legt de barema’s vast voor het studie- of inschrijvingsgeld.

Meer info

Cursussen, boeken en materiaal

Binnen elke studierichting wordt verwacht dat je ook gedrukte of digitale syllabi, cursussen, boeken en ander studiemateriaal aankoopt. In sommige richtingen geef je per jaar meer dan 500 euro uit aan studiemateriaal. Onder andere in het kunstonderwijs en bepaalde richtingen in de gezondheidszorg kunnen de kosten voor specifiek materiaal en uitrusting oplopen.

Wie het financieel moeilijk heeft, kan eventueel een toelage krijgen van de sociale dienst van de onderwijsinstelling om de aankoop van studiemateriaal en boeken te financieren. 

Verplaatsingskosten

Je verplaatsingen om lessen, studiedagen en practica bij te wonen of stages te volgen brengen ook kosten met zich mee. De meest eenvoudige en bij studenten best ingeburgerde oplossing is het openbaar vervoer. De prijs van een ticket hangt af van je leeftijd, je gezinssituatie en de afstanden die je aflegt. Een overzicht van alle tarieven vind je op de websites van De Lijn (Vlaanderen), de MIVB (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), TEC (Wallonië) en de NMBS.
Studenten reizen meestal aan voordeeltarieven.

Logeer je vlakbij de campus waar je studeert, dan blijft de fiets sowieso de goedkoopste oplossing. Op heel wat campussen zijn er ook specifieke voorzieningen voor fietsers.

Naast het openbaar vervoer en de fiets, is ook de auto mogelijk; al weet iedereen dat dit ook de duurste en minst milieubewuste optie is.

Weetje

Het is ook mogelijk om je te verplaatsen met de deelfietsen en elektrische deelsteps.

Voeding

Als je studeert, krijg je heel wat vrijheid. Onder meer de vrijheid om zelf te beslissen waar je gaat eten. Je zal al snel merken dat aan die vrijheid een prijskaartje hangt. Gelukkig beschikken veel hogescholen en universiteiten over een eigen studentenrestaurant. Je kan er warme maaltijden krijgen en krijgt er gevarieerde en evenwichtige maaltijden voorgeschoteld. Ook soepen, broodjes, slaatjes en zo meer.

Denk echter aan je budget vóór je alle gerechten op de kaart gaat uitproberen. Vijf euro voor een warme maaltijd mag dan al goedkoop zijn, als je dat elke dag doet, moet je op het einde van de maand 100 euro neertellen. Het is een goed idee om af en toe je eigen broodjes of slaatjeste maken en zo kostbare euro’s uit te sparen!

Kosten voor huisvesting

Je kot of kamer in het studentenhuis, nemen een grote hap uit je budget. Meer informatie hieromtrent lees je in onze rubriek over de kostprijs van een studentenkot.

Wikifin-tip

Informeer bij je onderwijsinstelling naar mogelijke studietoelagen en steunmaatregelen.

Meer info

In de brochure van Cebud vind je een gedetailleerd overzicht van de kosten die je zal maken als je gaat verder studeren.