Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Waar moet je bij betalingen op letten als student?

Op deze pagina

De betalingsmogelijkheden van studenten zijn te vergelijken met die van mensen die werken. Je kan cash betalen, geld overschrijven, een bankkaart, een kredietkaart of je smartphone gebruiken.

Als student een kredietkaart aanvragen

Als je geen vaste inkomsten hebt, ontvang je als student niet automatisch een kredietkaart van je bank. Om daaraan te verhelpen, kunnen je ouders zich eventueel borg stellen.

Sommige financiële instellingen pakken uit met specifieke kredietkaarten voor studenten. Zo is er de prepaid kaart. Die werkt als een gewone kredietkaart, maar je moet het bedrag dat je ermee kan uitgeven er eerst opzetten. Informeer bij je bank.

Beveiliging

Hou het veilig, voor welk betaalmiddel je ook kiest:

  • Hou je PIN-code (Personal Identification Number of persoonlijke identificatiecode) geheim.
  • Wees altijd voorzichtig als je via internet de gegevens van je kredietkaart doorspeelt. Laat je kaart onmiddellijk blokkeren via Card Stop (078 170 170) als ze wordt gestolen of als je ze verliest.

Wikifin-tip

Betaal je de huur of andere terugkerende kosten via een doorlopende opdracht? Controleer of het gewenste bedrag op de datum van betaling wel degelijk op je rekening staat, zodat de betaling effectief kan plaatsvinden.