Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

De FSMA ontwikkelt educatieve video’s in het kader van haar strijd tegen overmatige schuldenlast

De problematiek van overmatige schuldenlast is actueler dan ooit in deze periode van het jaar, dé tijd van cadeautjes en andere dure verleidingen. In het kader van Wikifin, haar programma rond financiële educatie, heeft de FSMA, samen met de partners op het terrein[1]educatieve video’s over overmatige schuldenlast ontwikkeld. Dat initiatief versterkt de nauwe samenwerking tussen Wikifin en die partners.

Logo Wikifin

Tijdens de eindejaarsperiode wil iedereen zijn naasten of zichzelf in de watten leggen. De kans bestaat natuurlijk dat je daarbij je uitgaven niet onder controle houdt. Het is daarom cruciaal je budget in de gaten te houden en geen schulden te maken. Eén van de wettelijke opdrachten van de FSMA is bijdragen tot de financiële educatie van het publiek. In het kader daarvan heeft zij drie video’s gemaakt met toegankelijke en praktische informatie. De video’s kunnen worden bekeken op de website www.wikifin.be, die het voorbije jaar meer dan 2 miljoen keer is bezocht.

In een eerste video ("Hoe behoud ik overzicht over mijn inkomsten en uitgaven") worden enkele basistips gegeven voor een beter beheer van je financiën.

Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA

"Als je financiële problemen wil vermijden, is het essentieel dat je je facturen goed beheert en binnen je budget blijft. Door de ontwikkeling van interactieve tools, zoals deze video’s, kan een ander publiek worden bereikt dan de bezoekers van de Wikifin-portaalsite, en kunnen ook aan die consumenten de sleutels worden aangereikt om hun financiële toekomst in eigen handen te nemen."

De video "Waar kan ik terecht voor hulp bij het beheren van mijn budget?besteedt aandacht aan de verschillende vormen van begeleiding waarop je een beroep kan doen als je financiële problemen hebt.

Anne Defossez, directrice van het Centre d’Appui aux services de Médiation de Dettes

"Voor mensen met financiële problemen is het erg belangrijk te weten dat er oplossingen bestaan voor hun situatie, dat zij gratis een beroep kunnen doen op professionelen en dat zij die professionelen weten te vinden."

Een jonge vrouw haalt haar portefeuille boven om te betalen aan de kassa van de supermarkt

In een derde video ("Collectieve schuldenregeling: wat is het en hoe gaat het in zijn werk?") wordt specifiek ingegaan op de procedure van de collectieve schuldenregeling.

Eveline Bohez (BudgetInZicht)

"Collectieve schuldenregeling kan licht brengen aan het einde van een lange schuldentunnel. Dit traject is echter heel complex en brengt soms misvattingen met zich mee. In deze video doen we helder en genuanceerd uit de doeken wat deze procedure concreet inhoudt."

Dankzij de ontwikkeling van die nieuwe preventie- en sensibiliseringstools kan de samenwerking tussen de FSMA en de actoren op het terrein van de financiële educatie nog verder worden versterkt.

[1] De Wikifin-partners die bij de ontwikkeling van die video’s betrokken waren, zijn, aan Nederlandstalige kant, BudgetInZicht (BIZ) en het SAM (steunpunt Mens en Samenleving vzw), aan Franstalige kant, de Centres de Référence en Médiation de Dettes en het Centre d’Appui aux services de Médiation de Dettes, en, aan Duitstalige kant, de Verbraucherschutzzentrale (VSZ Vog).

Logo FSMA - Wikifin