Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

grandmother-granddaughter-watering-plants_1.jpg
Aangepast op

Wat gebeurt er met je aanvullend pensioen als je sterft vóór je met pensioen gaat?

Op deze pagina

Voorziet je aanvullend pensioenplan een overlijdensdekking?

Meestal is aan het aanvullend pensioenplan een overlijdensdekking gekoppeld. Je werkgever is hiertoe echter niet verplicht. Of er een overlijdensdekking is en waaruit deze bestaat, wordt beschreven in het pensioenreglement.

Een overlijdensdekking garandeert dat je partner, je kinderen of andere begunstigden een kapitaal of een maandelijkse of jaarlijkse rente krijgen als je voor de pensioenleeftijd sterft. Als de overlijdensdekking in de betaling van een maandelijkse of jaarlijkse rente voorziet, dan krijgt de partner die meestal zolang hij/zij leeft. Soms wordt er ook in een wezenrente voor de kinderen voorzien. Zij krijgen die rente dan tot de leeftijd die het pensioenreglement vastlegt.

Als je geen overlijdensdekking hebt en je sterft, dan worden je aanvullende pensioenrechten niet uitbetaald. Omvat je aanvullend pensioen bijgevolg geen dergelijke dekking en wil je er toch voor zorgen dat je partner of je kinderen niet met lege handen achterblijven, dan kan je zelf een individuele overlijdensverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Wie krijgt je overlijdensverzekering uitbetaald?

Voorziet je pensioenplan in een overlijdensdekking? Lees dan in het pensioenreglement wie de begunstigde is:

  • Sommige pensioenreglementen laten je de vrije keuze: je moet dan aan je werkgever of aan de pensioeninstelling de naam van een persoon opgeven.
  • Soms bepaalt het pensioenreglement zelf wie de begunstigden zijn (bijvoorbeeld je partner, je kinderen, enz.).

Wikifin-tips

  • Het is mogelijk dat de overlijdensdekking in je pensioenplan enkel geldt zolang je bij je werkgever werkt. Als je er dan vertrekt en je reserves in de pensioeninstelling laat zonder wijziging van het pensioenplan, ben je niet meer verzekerd voor het geval je sterft. Lees dit na in het pensioenreglement of vraag dit na bij je werkgever. Als je na je uitdiensttreding toch een overlijdensdekking wenst te behouden, heb je verschillende mogelijkheden.
  • Als je vrij mag kiezen wie het voordeel van je overlijdensdekking krijgt als je sterft, ga dan regelmatig na of deze persoon nog je voorkeur wegdraagt. Pas de begunstigde aan als dat niet meer zo is.