Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

grandmother-granddaughter-watering-plants_1.jpg
Aangepast op

Wat is een pensioenspaarverzekering?

Je kan aan pensioensparen doen met een belastingvoordeel vanaf je 18de verjaardag tot en met 31 december van het jaar waarin je 64 wordt. Je stort dan regelmatig een bedrag op een pensioenspaarverzekering bij een verzekeraar of in een pensioenspaarfonds bij een bank, of je doet aan langetermijnsparen.
 

Een oud koppel ontmoet hun adviseur

Een pensioenspaarverzekering is een contract met een verzekeraar, waarin die belooft om je in ruil voor je stortingen een kapitaal ter beschikking te stellen bij je pensionering. Je kan kiezen tussen verschillende soorten overeenkomsten.

  • Ofwel krijg je bovenop je stortingen, minstens recht op een vaste rente op al je stortingen. Dit bedrag kan worden aangevuld met jaarlijkse winstdeelnemingen indien de verzekeraar erin slaagt om je stortingen met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat. Je bent dus zeker van een minimaal rendement. Dat noemen verzekeraars een tak 21-contract.
  • Ofwel vermeldt de verzekeraar dat je op de einddatum van je contract, de opbrengst krijgt van de beleggingen. Dat noemen ze een tak 23-contract. Deze formule houdt risico’s in, want de uitkomst hangt volledig af van de evolutie van de financiële markten. Hij kan daardoor op lange termijn heel wat meer opbrengen dan een tak 21-contract, maar het kan ook heel wat minder zijn als de financiële markten tegenzitten.
  • Ofwel stelt de verzekeraar je een formule voor die tak 21 en tak 23 combineert.

Weetjes

  • Bij een product van tak 23 kan je het belegde kapitaal verliezen als de financiële markten het slecht doen.
  • Een andere optie is het langetermijnsparen onder de vorm van een tak 21 of 23 levensverzekering. Ook na je 65ste kan je aan langetermijnsparen blijven doen en van de daarbij horende fiscale voordelen genieten.
  • De gegarandeerde rentevoet van een tak 21-product kan gelijk zijn aan nul of zelfs negatief zijn. Het gespaarde kapitaal kan overigens lager zijn dan de gestorte bedragen, bijvoorbeeld wanneer de beheerskosten hoog zijn.