Je kan aan pensioensparen doen met een belastingvoordeel vanaf je 18de verjaardag tot en met 31 december van het jaar waarin je 64 wordt. Je hebt hiervoor verschillende opties. Je kan regelmatig een bedrag op een pensioenspaarverzekering bij een verzekeraar storten, of in een pensioenspaarfonds bij een bank. Daarnaast kan je ook aan langetermijnsparen doen.
Wat is een pensioenspaarfonds?
Een pensioenspaarfonds investeert je geld onder andere in aandelen en obligaties. De evolutie van de waarde van die beleggingen bepaalt hoeveel je pensioenspaarfonds uiteindelijk opbrengt.
Je pensioenspaarfonds heeft geen eindvervaldag. Je bepaalt zelf wanneer je het geld opvraagt. Wees daarbij voorzichtig: als je dat te vroeg doet, moet je heel wat belastingen betalen.
Let op: Voor een pensioenspaarfonds en voor tak 23-producten geldt geen garantie van het Belgische Garantiefonds. Belgische tak 21-producten vallen in principe wel onder deze garantieregeling.
Wikifin-tips
- Zo goed als alle banken en verzekeringsmaatschappijen verkopen pensioenspaarproducten. Ze moeten je vooraleer je koopt hiervan een gedetailleerde informatiefiche geven. Vergelijk ze voor je kiest en let op details die op lange termijn een impact kunnen hebben!
- Let goed op de kosten die afgetrokken worden van de bedragen die je stort. Vraag hierover zeker informatie.
- Je kan meestal zelf beslissen hoeveel je per jaar spaart. Maar je moet wel tien jaar gespaard hebben om voor belastingvoordelen in aanmerking te komen.
- Het is niet aangewezen om je gespaarde geld voor je 60ste op te nemen. Doe je dat toch, dan moet je meestal extra belastingen betalen op het opgenomen bedrag (meestal 33 %). Ga daarom goed na hoeveel geld je precies kan missen vooraleer je het in pensioensparen stopt. Je vindt een gedetailleerd schema op de website van de FOD Financiën, die in België de bevoegdheid heeft voor fiscale kwesties. Voor specifieke vragen over fiscaliteit neem je contact op met de FOD Financiën.