Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Waarom fondsen interessant zijn voor de kleine belegger

Fondsen zijn in België populair. Ze hebben dan ook een reeks voordelen voor spaarders en minder ervaren beleggers.

Op deze pagina

Je kan risico's meer spreiden

Voorbeeld: Je wil graag 2000 euro beleggen in aandelen van enkele technologiebedrijven

Als je dat bedrag belegt in aandelen van twee of drie bedrijven en er loopt met één van die bedrijven iets mis, verlies je meteen flink wat geld. Beleg je je 2000 euro zelf in aandelen van een twintigtal bedrijven, dan betaal je weer veel aankoopkosten en de opvolging van al die aandelen wordt moeilijk.

Beleg je daarentegen in een technologiefonds, dan koop je onrechtstreeks aandelen van tientallen bedrijven. Een fonds heeft meer mogelijkheden om de risico's over voldoende aandelen te spreiden.

Je kan beleggen in producten die voor gewone beleggers onbereikbaar zijn

Op sommige interessante obligatie-uitgiften kan je enkel intekenen als je voor minstens 50 000 euro investeert. Voor de meeste beleggers is dat een te groot bedrag. Door een aandeel van een fonds te kopen, kan je onrechtstreeks ook van dergelijke uitgiften profiteren.

Je kan eigen accenten leggen in je beleggingsportefeuille

Je wil investeren in interessante economische regio's, in bepaalde sectoren of enkel in ecologische bedrijven. Het vergt veel tijd en aandacht om al die beleggingen te vinden, te kopen, actief op te volgen en de risico's ervan in het oog te houden.

Fondsen met een thema kunnen een oplossing bieden. Zo zijn er fondsen die zich specifiek richten op sectoren zoals energie, technologie of voeding. Andere fondsen richten zich dan weer op regio’s zoals België, Europa of Zuid-Amerika. Nog andere fondsen focussen op groeilanden of volgen beursindexen zoals de Eurostoxx 50. De combinatiemogelijkheden zijn quasi eindeloos.

Een fonds om je pensioen voor te bereiden

Pensioenspaarfondsen zijn misschien wel de bekendste vorm van fondsen. Ze verschillen van gewone fondsen op het vlak van fiscaliteit. Ze hebben een specifiek doel voor ogen: je pensioen! En dat doel wordt door de overheid fiscaal gestimuleerd.

Weetje

Beleggen in pensioenspaarfondsen geeft recht op een belastingvermindering. Dat is niet het geval voor beleggingen in andere fondsen.

Wikifin-tips

  • Fondsen bieden je de kans om met kleinere bedragen toch te investeren in verschillende producten en zo je risico te spreiden.
  • Wees aandachtig voor de kosten, informeer je.