Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

fraude-campagne-2023.jpg
Aangepast op

Laat je niet vangen door beleggingsfraude

Op deze pagina

Fraudeurs gaan steeds slimmer te werk

Online beleggen komt met heel wat risico’s. Met valse beloftes doen fraudeurs je voorstellen die te mooi zijn om waar te zijn. Als je niet oplet, ben je opgelicht voor je het weet.

Een voorstel dat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook!

Dit is hoe fraudeurs te werk gaan

Laat je niet vangen door beleggingsfraudeurs!

Kijk even naar het filmpje dat de FSMA heeft gerealiseerd om je te waarschuwen voor fraude. 

Hoe herken je frauduleuze aanbiedingen?

Fraudeurs proberen je op erg inventieve manieren om de tuin te leiden. Op allerlei manieren proberen ze je met jou in contact te komen en zo je vertrouwen te winnen. Per mail of telefoon, via valse advertenties, via sociale media, … Voordat je op een aanbod ingaat, lees je best eerst onze tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt. Zo bescherm je jezelf beter tegen beleggingsfraude.
Belfoe McStratton
 • Check je aanbieder! De FSMA publiceert lijsten van ondernemingen die een vergunning hebben om financiële producten en diensten aan te bieden. Staat de aanbieder er niet op, wees dan extra voorzichtig en ga niet zomaar in op het aanbod. Check zeker of zijn naam terug te vinden is op de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn. 

  Wees ook op je hoede wanneer je als slachtoffer gecontacteerd wordt door een entiteit die jou belooft dat zij je zal helpen je verloren gelden te recupereren, tegen betaling van een vergoeding. Dit noemen we recovery rooms. Meestal zijn het dezelfde oplichters die slachtoffers opnieuw benaderen en voorstellen om hun geld terug te krijgen!

  Controleer de identiteit van de aanbieder
 • Zelfs als je denkt dat je de aanbieder kent, check dit dubbel en controleer de contactgegevens van de entiteit met wie je contact hebt. Veel oplichters misbruiken de naam van een gekende onderneming of van een bedrijf met een vergunning. Dit noemt men "cloned firms". Meer informatie vind je hier.

  Pas op voor cloned firms!
 • Ga nooit onmiddellijk in op een aanbod. Je doet er goed aan om nee te antwoorden of om niet direct in te stemmen. Dat geeft je tijd om informatie op te zoeken over de aanbieder. Kijk het adres van de website en e-mail goed na.

  Een adres in het buitenland, zeker buiten de Europese Unie, maakt het moeilijk de aanbieder opnieuw te contacteren als je later problemen zou hebben.

  Doe geen stortingen naar het buitenland
 • Weet wat de aanbieding inhoudt. Beoordeel de informatie kritisch. Als ze te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Weet wat je koopt en waarvoor je geld wordt gebruikt. Als iemand je ingewikkelde beleggingen wil verkopen die je niet begrijpt, wees dan op je hoede.

  Wees kritisch voor wat je krijgt aangeboden
 • Je kan aan de FSMA vragen stellen over een mogelijk frauduleus beleggingsaanbod. Indien je twijfels hebt, volstaat het om het contactformulier in te vullen.

  Bij twijfel, neem contact op met de FSMA!

Meer info

Meer tips over hoe je fraude en oplichting kan voorkomen als je belegt, vind je hier.

Sta je op het punt om te beleggen?

Kreeg je zopas een belegging aangeboden en wil je nagaan of het misschien om fraude gaat? Heb je je geld al belegd en ben je bang dat je wordt opgelicht?

Checklist beleggen

Heb je graag meer informatie over hoe je het best aan beleggen doet? Raadpleeg onze checklist hier.

Waren alle fraudeurs maar zo eerlijk

Over de FSMA

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten streeft naar een eerlijke en correcte behandeling van de financiële consument en naar integere financiële markten.

www.fsma.be