Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat moet je doen als je het slachtoffer bent van fraude?

Ben je het slachtoffer van fraude? Dien dan een klacht in bij de politie via www.politie.be. Je kan ook terecht bij het meldpunt voor (internet)fraude. Stort zeker geen geld meer! Zelfs als de oplichters je onder druk zetten. Wees op je hoede voor nieuwe pogingen van fraude nadat je al een keer opgelicht bent, zoals recovery rooms. Meestal zijn het dezelfde oplichters die slachtoffers voorstellen om hun geld terug te krijgen!

Geef nooit wachtwoorden, bankgegevens, kredietkaartnummers of codes door
Op deze pagina

Beleggingsfraude: meldpunt FSMA

Als je het slachtoffer bent van beleggingsfraude of een poging daartoe, meld dit dan bij de FSMA. Die heeft niet de bevoegdheid om achter verloren geld aan te gaan, maar de FSMA kan waarschuwingen publiceren en lijsten van verdachte ondernemingen bijhouden. Zo vermijden we dat er nog meer mensen in de val worden gelokt. De FSMA werkt bovendien samen met de politie en de gerechtelijke autoriteiten in onderzoeken naar fraude.

Twee meisjes bekijken hun rekening op de computer

Welke signalen kunnen wijzen op fraude?

Wanneer moet er een belletje rinkelen? Op de website van de FSMA krijg je tal van tips om beleggingsfraude te herkennen.

Wat moet je doen als je een vermoeden hebt van fraude?

Ga nooit onmiddellijk in op een aanbod. Je doet er goed aan om nee te antwoorden of om niet direct in te stemmen. Dat geeft je tijd om informatie op te zoeken over de aanbieder. Kijk het adres van de website en e-mail goed na.

Een adres in het buitenland, zeker buiten de Europese Unie, maakt het moeilijk de aanbieder opnieuw te contacteren als je later problemen zou hebben.

Bezorg geen persoonlijke gegevens. Integendeel, vraag om hun gegevens, adres en telefoonnummer en vraag hen om meer info te bezorgen over het product dat ze aanbieden.

Twijfel je nog? Vraag dan raad aan bekenden. Je kan ook kijken in de waarschuwingen die de FSMA publiceert. Voorts kan je controleren of de naam van de aanbieder van de beleggingen voorkomt in de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn.

Wikifin-tip

Je kan aan de FSMA een vraag stellen, ook over een mogelijk frauduleus beleggingsaanbod. Als je na al je voorzorgen niet zeker bent van de aanbieder, kan je het contactformulier invullen.

Meldpunt Safeonweb

Safeonweb geeft informatie en advies over cybersecurity, de laatste digitale dreigingen en online veiligheid. Via hun website vind je interessante links waar je een probleem kan melden.

Een verdacht bericht zoals phishing stuur je door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder je daarna.

Voor andere vragen kan je terecht op info@safeonweb.be.

Met de nieuwe Safeonweb-app ontvang je updates en meldingen rond phishingberichten en nieuwe vormen van online oplichting.

Meldpunten fraude​​​​​​

Slachtoffer van fraude

Politie

Kredietfraude

FSMA

Beleggingsfraude

FSMA

Identiteitsfraude

Meldpunt fraude

Vriendschapsfraude

Meldpunt fraude

Factuurfraude

Meldpunt fraude

CEO-fraude

Meldpunt fraude

Phishing

verdacht@safeonweb.be

Geldezels

Politie